USA misstänker rysk medieattack mot Sverige och svenska medier - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA misstänker rysk medieattack mot Sverige

Svenska medier utsattes för överbelastningsattacker, som USA misstänker Ryssland för. Arkivbild av byggnaderna där Expressen och DN har sina redaktioner i Stockholm.
Svenska medier utsattes för överbelastningsattacker, som USA misstänker Ryssland för. Arkivbild av byggnaderna där Expressen och DN har sina redaktioner i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT

Ryssland pekas ut som misstänkt för de attacker som släckte flera av Sveriges största mediesajter våren 2016.

Det framgår av tidigare hemligstämplade interndokument från USA:s utrikesdepartement.

Vid flera tillfällen i mars 2016 utsattes åtminstone nio av Sveriges största mediesajter för samordnade överbelastningsattacker. Vissa sidor var mer eller mindre oåtkomliga, till och från, under några dagars tid.

I ett interndokument från USA:s utrikesdepartement, som nyhetssajten Buzzfeed har tagit del av, meddelas att Ryssland misstänks bära ansvaret för attackerna.

Skrivelsen gick ut till amerikanska ambassadörer i Europa den 19 oktober 2016. Där framgår det att Ryssland misstänktes försöka påverka det då stundande presidentvalet i USA. En desinformationskampanj riktades även mot Nato – och enskilda samarbetsländer som Sverige och Finland, skriver man.

”Ryska aktörer misstänks ligga bakom nyligen genomförda försök att infiltrera Sverige med snedvriden och falsk information om Nato i svensk press, vid tankesmedjeevenemang och i sociala medier. Ryssland misstänks också ha utfört cyberattacker mot svenska medier i mars 2016.”, lyder meddelandet.

När attackerna utfördes pågick en svensk debatt om för- och nackdelarna med ett eventuellt medlemskap i Nato.

Kort efteråt noterades att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer ökade kraftigt under den tid som attackerna pågick, vilket dock inte belägger att attacken hade sitt ursprung i Ryssland. Svenska myndigheter har inte pekat ut någon misstänkt part offentligt.

Attackerna mot svenska medier ägde rum ungefär samtidigt som Demokratiska partiets e-post hackades i USA, under den då pågående presidentvalrörelsen.

Buzzfeed har fått tillgång till dokumenten efter att en domstol fastställt att uppgifter i dem är offentliga enligt amerikansk informationslagstiftning. Delar av dem är dock fortsatt hemligstämplade.

Uppgifterna om misstankarna mot Ryssland har bedömts som "känsliga, men icke-hemligstämplade".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.