Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-myndighet: Respektera ”Titanic” som gravplats

De vilar på botten av Atlanten, offren för ”Titanics” förlisning. Amerikanska myndigheter har nu släppt bilder som visar kängor och klädesplagg på det man understryker är en begravningsplats för människor. Och som därför ska tillerkännas den respekt en sådan plats förtjänar.

”Det finns människor därinne”, säger James P Delgado, chef för avdelningen för maritimt kulturarv vid National Oceanic and Atmospheric Administration, den myndighet som har på sin lott att övervaka det legendomspunna brittiska skeppsvraket och skydda det mot vrakplundrare.

Bilderna togs 2004 i samband med dykningar vid vraket och visar bland annat kängor och klädesplagg som man förmodar att människor då, den 15 april 1912, bar när de tillsammans med fartyget gick till botten efter kollisionen med isberget.

”Så som rock och kängor kommit att formas är det mycket som tyder på att någon här funnit sin viloplats”, säger Delgado om en av bilderna i det pressmeddelande som sänts ut och där han understryker att ”detta är den första fullständiga utgåvan” av bilden i sin helhet.

Ytterligare två bilder med liknande innehåll släpptes samtidigt.

I en artikel i New York Times invänder ”Titanic”-experter mot antydningarna om att direkta kvarlevor av människor ska finnas i och runt skeppet.

– Jag har sett noll mänskliga kvarlevor där, säger James Cameron, regissören och dykaren som vid 33 tillfällen undersökt ”Titanic” där det ligger på flera tusen meters djup – och Cameron får medhåll av fransmannen Paul H Nargeolet, även han dykare som många gånger studerat vrakplatsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.