Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-och-frankrike-tar-hem-medborgare-fran-wuhan/

Världen

USA och Frankrike tar hem medborgare från Wuhan

Flygplatsen i Wuhan i torsdags.
Flygplatsen i Wuhan i torsdags. Foto: Leo Ramirez/AFP

USA planerar att hämta diplomater och medborgare från epidemidrabbade Wuhan i Kina. Sammanlagt tros det finnas omkring 1.000 amerikaner i staden, och 230 erbjuds plats på ett chartrat flyg. Samtidigt varnar Kinas president Xi Jinping för att smittspridningen ”accelererar” och att landet står inför en allvarlig situation. 

Den amerikanska regeringen håller på att arrangera en charterflygning till Wuhan i Kina för att hämta hem diplomater och övriga medborgare från den stängda staden, där invånarna hålls i isolering efter utbrottet av det nya coronavriruset. Uppgifterna kommer från Wall Street Journal på lördagseftermiddagen. 

Läs mer: Wuhans sjukhus är överfulla – patienter skickas hem 

Det är på grund av den snabba spridningen av sjukdomen de senaste dagarna som åtgärden vidtas, enligt tidningen. Det finns farhågor om att sjukdomen ska visa sig vara mer dödsbringande, något som hittills inte visat sig stämma. 

Det amerikanska konsulatet håller för närvarande på att ta kontakt med de amerikaner som man vet finns i området, och erbjuder dem en plats på ett flygplan som ska ta 230 personer, enligt tidningens källor. 

Flygningen är planerad till söndagen. Det är både amerikanska diplomater och andra som erbjuds hemresan. 

Det kinesiska utrikesdepartementet uppges ha godkänt operationen. 

På flygplanet, en Boeing 767, kommer det att finnas sjukvårdspersonal för att ta hand om eventuellt sjuka och se till att de inte smittar andra. 

USA stänger också temporärt sitt konsulat i Wuhan, enligt uppgifterna. Platser som blir över på planet kommer att erbjudas andra utländska diplomater. 

Amina Manzoor: Det nya viruset kan verka skrämmande, men lyssna på experterna 

Det finns också en reservplan för att bussa amerikaner till Shanghai för att flyga dem därifrån, om det inte går att arrangera flygningen till Wuhan.

Även Frankrike och Ryssland har planer på att hämta hem medborgare, enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till kinesiska statliga medier.  

Det franska konsulatet ska ordna busstransporter för fransmän och deras familjer från Wuhan till Changsha i ett första steg, en stad som ligger 340 kilometer ifrån Wuhan. 

Ryssland har inlett förhandlingar med kinesiska myndigheter om att hämta sina medborgare från drabbade områden, skriver nyhetsbyrån.

På lördagseftermiddagen varnade också Kinas president Xi Jinping för att läget är allvarligt i Kina, med hänvisning till att viruset spritt sig snabbt de senaste dagarna.