Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA och Kina ratificerar klimatavtalet

Foto: Andy Wong/AP

Både Kina och USA har nu godkänt det globala klimatavtal som nåddes i december i fjol. Det väcker förhoppningar om att fler viktiga länder ska följa efter. Men processen måste skyndas på, anser miljöprofessorn Johan Rockström.

USA:s president Barack Obama och hans kinesiske kollega Xi Jinping överlämnade på lördagen till FN-chefen Ban Ki-Moon dokument som slår fast att de formellt godkänner Parisavtalet.

Det skedde under ett möte i den kinesiska staden Hangzhou, dit Obama anlände tidigare under dagen inför G20-toppmötet som formellt inleds på söndagen.

– Genom att formellt godkänna Parisavtalet har ni bidragit med ett starkt momentum, sade Ban Ki-Moon till de två ledarna, enligt AFP, och tillade att han nu är hoppfull om att avtalet ska bli globalt giltigt före årets slut.

Den kinesiska folkkongressen beslutade tidigare på lördagen att landet skulle ratificera avtalet, och Vita Huset har tidigare meddelat att Obama ämnar kringgå senaten och själv fatta beslut om godkännandet.

Avtalet förhandlades fram i december i fjol när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Sedan dess har det skrivits under av 180 länder, men det börjar gälla först när det ratificerats av minst 55 länder som står för minst 55 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Före Kina och USA hade 23 stater ratificerat avtalet, varav de flesta små önationer, som tillsammans står för endast 1,1 procent av de globala utsläppen, enligt FN:s siffror.

Kina är det land som är ansvarigt för störst andel utsläpp, med omkring en fjärdedel av människans koldioxid. USA ligger på en andraplats med runt 18 procent.

Med de två stormakterna med på tåget sätts press på övriga länder inom G20, en sammanslutning av världens största ekonomier, att skynda på sina ratifikationsprocesser. I slutet av september leder Ban Ki-Moon dessutom ett möte i samband med generalförsamlingen med syftet att trycka på för fler godkännanden.

– Vi måste se ett ökat tempo mot att alla skriver på, säger miljöprofessorn Johan Rockström.

Han tvivlar inte på att tillräckligt många länder förr eller senare kommer att ratificera avtalet. Frågan är hur lång tid det kommer att ta.

– Uppgiften vi har framför oss gäller att böja utsläppskurvan senast till 2020, och sedan att världsekonomin ska vara fossilfri till mellan 2050 och 2070. Det handlar om den största omvandlingen som den moderna ekonomin någonsin har stått inför. Och då är även sex månaders tidsförlust en lång tid, säger Rockström.

Sverige, som ännu inte ratificerat avtalet, driver linjen att EU-länderna ska godkänna avtalet samtidigt och att det ska ske senast under nästa år. Först måste dock EU lyckas enas om hur ansvaret för utsläppsminskningar ska fördelas inom unionen.

Klimatavtalet innebär bland annat att länderna förbinder sig att begränsa den globala uppvärmningen till två grader jämfört med förindustriell tid, och att världens utvecklade länder ska bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från år 2020, när avtalet ska träda i kraft.

Men det finns inga juridiskt bindande utsläppsminskningar för varje land i Parisavtalet. Och de löften som hittills lämnats från länderna är inte tillräckliga för att nå tvågradersmålet.

– Det här är nog den bästa modellen vi kan få. Men den ställer enormt stora krav på politiskt ansvar. Så utmaningen kvarstår. Även om Parisavtalet har vad som krävs för att vända utvecklingen kan det bara lyckas om världens ledare verkligen tar frågan på tillräckligt stort allvar, säger Rockström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.