Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA och Ryssland i gatunamnsbråk

Other: Ivan Sekretarev/AP

Kalla krigets dagar må vara förbi, men USA och Ryssland har råkat i luven på varandra över något så simpelt som gatunamn.

I januari röstade kommunpolitikerna i Washington D.C. för att byta namnet på gatan där ryska ambassaden ligger i staden. Den 10 januari sattes den nya gatunamnsplåten upp: ”Boris Nemtsovs torg”.

Boris Nemtsov var en rysk demokratiaktivist som ofta kritiserade den ryske presidenten Vladimir Putin. Han sköts ihjäl efter ett restaurangbesök i Moskva i februari 2015. 

Detta provocerade de ryska politikerna, som menade att det var ett ”smutsigt trick”. En hämnd började planeras och nu gör ryssarna sitt motdrag.

Mikhail Degtyaryov, politiker för det högerextrema Rysslands liberaldemokratiska parti, har lämnat in ett förslag till Moskvas stadshus om namnbyte för gatan där amerikanska ambassaden i Moskva ligger.

Det nya namnet skulle bli ”Nordamerikas återvändsgränd”, och Moskvas stadskontor uppger att de överväger att införa förslaget, skriver The Washington Post.

Gatunamnsbråket har spridit sig över världen. Som av en tillfällighet började politikerna i turkiska huvudstaden Ankara under måndagen debattera huruvida gatan där amerikanska ambassaden ligger i staden också ska få nya skyltar.

Det nya namnförslaget lyder ”Olivkvist”, vilket må låta oskyldigt men är samtidigt namnet på den militäroperation Turkiet just nu genomför i norra Syrien mot kurdiska miliser som USA stöttar.

Däremot har Ankaras borgmästare tidigare tagit beslutet att byta namn på gatan där Förenade arabemiratens ambassad ligger, men inte utan diplomatiska protester. Gatan är numera döpt efter den ottomanska befälhavaren Fahreddin Pasha, som försvarade staden Medina mot brittiska och arabiska trupper under första världskriget. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.