Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-ovädret tros bli ett av de värsta på 100 år

”Snowzilla” tros nu kunna bli den värsta snöstormen på 100 år i huvudstaden.
”Snowzilla” tros nu kunna bli den värsta snöstormen på 100 år i huvudstaden. Foto: Mladen Antonov/AFP

Prognoserna för det vinteroväder som lamslår storstäder i östra USA och berör över 80 miljoner amerikaner har skärpts. ”Snowzilla” blir detta sekels värsta snöstorm hittills i Washingtonområdet och en av de värsta på 100 år innan den är över på söndagen.

Ovädret ”Jonas” hade på lördagsmorgonen skördat åtta dödsoffer, de flesta i North Carolina. Längs motorvägen I-75 i Kentucky rapporterades bilister ha suttit fast i tolv timmar i en mer än fem mil lång kö i halkan och modden. Tio delstater har utlyst nödläge.

 

Under natten rörde sig snöstormen åt öster och norr och förstärktes. Den belägrar under lördagen bland annat Stor-Washington med sex miljoner invånare.

Gatorna i huvudstaden låg öde redan när snöandet började. I tre dygn hade medborgarna varnats. Farhågorna inför vinteroväder i USA kan ibland vara överdrivna, men denna gång tyder allt på att det blir en väderhändelse för historieböckerna, konstaterar Washington Post.

På lördagseftermiddagen svensk tid hade mellan 30 och 40 centimeter vräkt ner över huvudstaden, och ytterligare en eller ett par decimeter var att vänta. Mest fram till dess hade det kommit 20 mil längre västerut, i Terra Alta i West Virginia, med 72 centimeter. Det värsta snöovädret de senaste hundra åren i själva Washington var den legendariska ”Knickerbocker”-stormen 1922, då det föll 71 centimeter.

Ovädret, som i flera medier kallas ”Jonas” men av Washington Post döpts till ”Snowzilla” efter ett filmmonster, kommer hur som helst att ge mer snö än den vintercyklon som i februari 2010 dumpade 45 centimeter i staden och gavs det ödesmättade namnet ”Snowmageddon”.

Vindarna kommer också att tillta efter hand, vilket kan orsaka svårartad drivbildning. På lördagen hade redan vindstötar med orkanstyrka registrerats på Assateague-ön utanför Virginias kust. 

Sent under natten mot lördagen lokal tid (lördag förmiddag svensk tid) föll det mer än fem centimeter snö i timmen i Washington.

Myndigheterna i Washington har stängt tunnelbanan och stoppat all busstrafik till och med söndag. En så omfattande säkerhetsåtgärd har aldrig vidtagits i kollektivtrafikens 40-åriga historia i huvudstaden.

De flesta butiker och arbetsplatser kommer att hålla stängt hela helgen. Någon snöplogning är inte att vänta före söndag, och snöröjningsarbetet tros hålla på en bit in i nästa vecka.

Över 9.000 flighter har också ställts in under fredagen och lördagen. Bland annat ställer SAS in flyg till USA, skriver flygbolaget på sin hemsida. Sammanlagt 160.000 hushåll var på lördagsmorgonen strömlösa.

I huvudstaden hotar inte bara gigantiska snömängder utan även översvämning. Washington ligger visserligen relativt skyddat av Delmarva-halvön, men de kraftiga vindar som väntas kan ändå få ytvattnet från havsbukten utanför att trycka upp vattennivåerna i Potomacfloden med någon meter eller mer. Under en orkan 2003 steg vattnet i floden med tre meter.

”Jonas” rör sig på en nordostlig bana. Snöovädret väntas vara som mest intensivt vid mellersta delen av USA:s östkust. Men även mer vintervana New York och Boston längre norrut kommer att drabbas med mellan 25 och 40 centimeter snö innan cyklonen drar ut över Nordatlanten på söndag.

Washington Posts vädertjänst har döpt ovädret till ”Snowzilla”.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.