Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-overvager-att-skjuta-ned-nordkoreansk-missil/

VÄRLDEN

USA överväger att skjuta ned nordkoreansk missil

En Hwasong-14-missil avfyras i slutet av juli.
En Hwasong-14-missil avfyras i slutet av juli. Foto: AP

Skjuta eller inte skjuta? Uppgifterna om hur USA ska agera om Nordkorea fortsätter att avfyra missiler varierar. På tisdagen skriver CNN att USA kan tänka sig att skjuta ned en nordkoreansk missil även om den inte hotar USA. I tisdags sa landets försvarsminister James Mattis tvärtom.

Tisdagens uppgifter om att USA överväger att skjuta ned en nordkoreansk missil om en sådan åter skulle skjutas över Japan kommer från en militär källa till CNN.

Så sent som i måndags sa James Mattis att det inte fanns någon orsak för USA att skjuta ned en nordkoreansk missil så länge den inte hotade USA eller någon av dess allierade. Mattis uttalande kom vid ett möte med pressen i försvarshögkvarteret Pentagon som refereras av Wall Street Journal.

Enligt Mattis har USA planer för insatser mot Nordkorea som inte ska försätta grannen Sydkorea i en omedelbar fara.

De nya uppgifterna från CNN talar alltså om att Pentagon nu överväger att ta till en sådan aktion.

Nordkorea har genom sin senaste missil visat att man har kapacitet att nå det amerikanska territoriet Guam. Enligt Sydkoreas försvarsminister är det dock troligt att Nordkorea är på väg att utveckla en missil som kan nå betydligt längre.

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt