Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-overvager-att-stanga-ambassaden-i-havanna/

VÄRLDEN

USA överväger att stänga ambassaden i Havanna

USA:s ambassad i Havanna
USA:s ambassad i Havanna Foto: AP

Efter att personalen på den amerikanska ambassaden på Kuba utsatts för hälsoskadande ljud överväger nu USA:s utrikesdepartement att stänga ned ambassaden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Vi utreder det. Det är en seriös fråga med hänsyn till den skada som vissa individer har fått lida med. Vi har flyttat hem några av de personerna. Det pågår en undersökning, säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson till nyhetsbyrån AP.

Läs mer: Flera amerikanska diplomater sjuka efter mystiska attacker

USA har bekräftat att 21 anställda på ambassaden drabbats av ljudattacker och vissa har fått permanent nedsatt hörsel och hjärnskakningar. Vissa av de drabbade har koncentrationssvårigheter och att höra vanliga samtal, uppger AP.

Några av personerna ska ha känt av vibrationer eller hört höga ljud som mystiskt uppstått i vissa delar av rummen på ambassaden, vilket får utredarna att misstänka att det handlar om en överljudsattack. Vissa personer uppger att de inte hört något, men senare fått symptom.

I Washington D.C. har lagstiftarna i kongressen höjt sina röster om att ambassaden bör stängas, efter att ljudattackerna blivit kända. Fem republikanska senatorer skrev ett brev till utrikesminister Rex Tillerson och uppmanade honom att stänga ambassaden i Havanna och även sparka ut alla kubanska diplomater i USA.

Ämnen i artikeln

Kuba
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt