Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-pa-plats-med-hangarfartyg-i-det-kansliga-hormuzsundet/

Världen

USA på plats med hangarfartyg i det känsliga Hormuzsundet

Hangarfartyget Abraham Lincoln tidigare i år. Foto: Jon Gambrell/AP

USA har åter en större styrka på plats i Hormuzsundet, den smala passagen mellan Persiska viken och Arabiska havet. Ett antal krigsfartyg med hangarfartyget Abraham Lincoln i spetsen har nu gått in i området ”för att skydda trafiken” i området.

USA har inte haft ett hangarfartyg på plats i området sedan i juni då Iran sköt ned en amerikansk drönare.

Hormuzsundet är ett av världens strategiskt viktigaste områden där omkring en tredjedel av världens olja måste passera genom på sin väg till sina köpare och konsumenter. Området kontrolleras till stor del av Iran.

I veckan passerade hangarfartyget Abraham Lincoln genom Hormuzsundet för att skydda oljetransporterna, uppger det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon för nyhetsbyrån AFP.

Den amerikanska flottstyrkan går in i området samtidigt som det pågår omfattande protester i Iran där demonstranter gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot regimen och de kraftigt höjda bränslepriserna.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International ska så många som 106 människor ha dödats av militär och polis sedan protesterna började. Något som den svenska regeringen kraftigt fördömt. På onsdagen påstod Irans president Hassan Rouhani att protesterna slagits ned, skriver New York Times.