Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 06:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-planerar-att-terrorstampla-irans-revolutionsgarde/

Världen

USA planerar att terrorstämpla Irans revolutionsgarde

USA:s utrikesminister under måndagens presskonferens. Foto: Saul Loeb/AFP

USA planerar att terrorstämpla det iranska revolutionsgardet, enligt president Donald Trump.

Motiveringen till beslutet – som träder i kraft om en vecka – är att Iran använder revolutionsgardet för att begå och finansiera terrorbrott utomlands.

Rätta artikel

Det är första gången som USA stämplar en del av en annan regering som en terroristorganisation, skriver Donald Trump i ett pressmeddelande.

”Denna hittills unika åtgärd, som leds av utrikesdepartementet, slår fast det faktum att Iran inte bara är en statssponsor av terrorism, utan att revolutionsgardet aktivt delar i, finansierar, och uppmuntrar terrorism som ett verktyg i utövningen av statsmakten. Revolutionsgardet är den iranska regeringens främsta sätt att leda och implementera sin globala terroristkampanj”, skriver Trump.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att beslutet kommer att träda i kraft om en vecka, skriver nyhetsbyrån Reuters. Pompeo varnar samtidigt banker och företag för ”konsekvenser” om de är inblandade i finansiella transaktioner med företag som på något sätt kan knytas till revolutionsgardet.

”Denna åtgärd skickar ett tydligt budskap till Teheran att dess stöd till terrorism får allvarliga konsekvenser. Vi kommer att fortsätta att öka det finansiella trycket och öka den iranska regimens kostnader för dess stöd till terror”, skriver Trump.

Mike Pompeo har länge kämpat för hårdare sanktioner mot Iran, men flera kritiker har varnat för att åtgärden att terrorlista revolutionsgardet kan leda till risker för amerikansk militär. Tidningen The Wall Street Journal skrev nyligen att såväl försvarshögkvarteret Pentagon som CIA är skeptiska till förslaget.

Iran har tidigare hotat med att sätta upp USA:s militär på sin terrorlista om revolutionsgardet terrorstämplas.

”Om revolutionsgardet sätts på Amerikas lista över terrorgrupper sätter vi landets militär på svarta listan över terrorgrupper, intill Daesh (IS)”, twittrade Heshmatollah Falahatpisheh, ordförande i iranska parlamentets säkerhetsutskott.