Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA: Putin leker med elden

Ordkriget mellan USA och Ryssland skärptes ytterligare på torsdagen, då USA:s vice försvarsminister Robert Work anklagade Vladimir Putin för att bokstavligen talat leka med elden.

Det var vid en utfrågning i den amerikanska kongressens försvarsutskott som Robert Work riktade hård kritik mot regeringen Putins nya satsning på 40 nya interkontinentala ballistiska kärnvapenmissiler. Ministern stämplade den som ”ett försök att få till stånd en nedtrappning genom eskalering”, något han menade inte kommer att lyckas.

– Alla som tror att de kan ta kontroll över en eskalering med hjälp av kärnvapen leker bokstavligen talat med elden, sade den vice försvarsministern.

Work förklarade att USA även anser att Ryssland bryter mot INF-avtalet från 1987, som förbjuder utveckling och tillverkning av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar (med räckvidd på 500 till 5.500 kilometer) – och att USA därför överväger ”lämpliga svarsåtgärder”.

Ryssland har tidigare förnekat att de skulle utveckla medeldistansrobotar och i stället anklagat USA för att bryta mot INF-avtalet genom att utvecklat ett missilförsvar.

– Vi hotar inte någon, utan försöker lösa alla konflikter på politisk väg och med respekt för internationell lag och andra nationers intressen, sade den ryske presidenten Vladimir Putin i ett tal på torsdagen, som tycktes vara riktat delvis till hans kritiker i väst.

Putin sade vidare att Ryssland står inför ”stora utmaningar”, och inte minst vid landets gränser, vilket ger den ryska försvarsmakten en viktig roll:

– Den är en garanti för Ryssland territoriella och politiska suveränitet, och en garant för ett lugnt och fredligt liv för miljoner av våra landsmän.

Termen ”landsmän” är en nyckelterm i den ryska regeringens retorik om konflikten i Ukraina, som det senaste året handlat mycket om att skydda den rysktalande befolkningen i östra delen av grannlandet. Putins uttalanden lugnar därför inte den amerikanska regeringen.

– Jag tror inte mr Putin är färdig i östra Ukraina, sade den amerikanske generalen Philip Breedlove, tillika Natos högste militäre befälhavare, på torsdagen.

Breedlove konstaterade vid en presskonferens att gränsen mellan Ryssland och östra Ukraina är fortsatt ”vidöppen”, att försändelser når pro-ryska rebeller ”under rysk ledning”, och att den amerikanska militären observerat ”en omfattande uppladdning med materiel, ammunition, etcetera, på den ryska sidan som möjliggör operationer”.

Regeringen i Kiev och rebellerna på den pro-ryska sidan har vid upprepade tillfällen anklagat varandra för att bryta mot den vapenvila som ingicks i februari. Men Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnade på torsdagen för att det inte vore klokt att förklara vapenvila definitivt bruten.

– Utan Minsköverenskommelse är jag rädd att situationen kan förvärras ytterligare, sade Stoltenberg, enligt Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.