Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA räknar med Kinas stöd

USA räknar med uppbackning från Kina i de nya internationella sanktionerna mot Nordkorea. Det säger Barack Obamas säkerhetspolitiska rådgivare Susan Rice.

– Jag anser att det är osannolikt att Kina i det internationella samfundet vill ses som beskyddare av Nordkorea, efter dess nya oacceptabla beteende, säger Rice.

Det är viktigt för USA att få med sig Kina då landet är ett av Nordkoreas närmast allierade.

Under tisdagen gick Sydkoreas president Park Geun-Hye ut och efterfrågade ”mod” att stå upp mot Nordkorea. Hon sade att ett helt nytt tillvägagångssätt krävs för att sätta stopp för Pyongyangs kärnvapenprogram.

– Det har visat sig att vi inte kan sätta stopp för Nordkoreas vilja att utveckla kärnvapen genom existerande medel och välvilja, sade han.

Park talade inför nationalförsamlingen en vecka efter att hon fattade beslutet att stänga den gemensamma industrizonen Kaesong, något som väckte ilska i grannlandet.

Sanktionerna mot Nordkorea grundar sig i att landet nyligen skjutit upp en satellit. Omvärlden ser dock uppskjutningen snarare som ett test för att utveckla långdistansrobotar som kan kärnvapenbestyckas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.