Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA: Regimen förstör spår efter kemisk attack

USA anklagar nu Syriens regim för att ha förstört spår efter det man kallar en attack med kemiska vapen i utkanten av Damaskus. Utrikesminister John Kerry sa att bevisen var ”ovedersägliga” för att kemiska vapen använts.

Det var vid ett tevesänt uttalande på måndagskvällen som USA genom utrikesminister John Kerry gick till hårt angrepp mot den syriska regimen.

Enligt John Kerry har den syriska regimen förhalat FN:s undersökares möjligheter att komma fram till området. Genom flera beskjutningar av området med granateld ansåg Kerry att regimen försökt förstöra de spår som fanns kvar efter attacken:

– Syriens vägran att ge tillgång området och att man har fortsatt beskjuta platsen där attacken med kemiska vapen ägde rum är ett tecken på att regimen har något att dölja, sa John Kerry.

– Så beter sig inte en regering som inte har något att dölja.

Kerry var mycket hård i sin och USA:s kritik mot angreppet som han ansåg var gjort med kemiska vapen. Han uppmanade också alla att åter titta på de hemska filmer som finns på internet.

– Det här var en attack med kemiska vapen, sa Kerry som kallade attacken för "verklig" och "baserad på fakta". Och vi har mer information om attacken som vi kommer att ge offentlighet om detta inom de närmaste dagarna.

Tidigare på dagen sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att filmerna som lagts ut på internet var förfalskade och lades ut flera timmar före attacken, säger han enligt den ryska regeringsvänliga sajten RT. Lavrov sa också att de påståenden om att det finns bevis för en attack med kemiska vapen som framförts av USA, Storbritannien och Frankrike, "ännu inte har bevisats".

Vita husets talesman Jay Carney sa senare på kvällen att de kemiska vapen som finns i Syrien är i regimens händer och att USA nu överväger på vilket sätt man ska svara på angreppet. Carney sa också att det det var "obestridligt" att den syriska regeringen använt sig av kemiska vapen.

De FN-observatörer som på måndagen besköts innan de kunde ta sig fram till platsen för den omstridda attacken kunde senare på måndagen återvända dit och påbörja sitt arbete. Bland annat tog FN-experterna blodprov från flera som drabbats av onsdagens attack.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.