Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA sänker kraven för soldater med hull på kroppen

Foto: Kim Hong-Ji/AP

Många rekryter i USA:s flotta riskerar att sparkas ut på grund av en för hög procent kroppsfett. Nu sänker flottan restriktionerna och ger rekryter som inte nått upp till kraven en andra chans.

USA:s flotta tog bort restriktionerna för kroppsfett i januari. Nu får rekryter som riskerar att sparkas ut en ytterligare chans att bli antagna till flottan genom lägre satta krav, enligt sajten Military.com.

Anledningen är, enligt USA:s flotta, att man förlorat för många talangfulla soldater på grund av restriktionerna. Det finns också många jobb som inte kräver samma fysiska standard, där flottan bland annat vill rekrytera mer människor för att arbeta med krigföring via internet.

Vi sparkade ut fler personer från flottan för att de misslyckades med de här testerna, än vi sparkade soldater som använt sig av droger.

Enligt en studie gjord av Pentagon år 2014 är två tredjedelar av alla amerikaner för feta för att göra militärtjänstgöring.

Marinministern Ray Mabus säger att de nya reglerna är anpassade till dagens verklighet där människor generellt är större, men inte nödvändigtvis tjockare.

– De här nya restriktionerna är mycket mer realistiska. Vi sparkade ut fler personer från flottan för att de misslyckades med de här testerna, än vi sparkade soldater som använt sig av droger, sade Ray Mabus till Military.com.

Foto: Foto: Koji Sasahara/AP

Enligt de nya restriktionerna får kroppsfettsnivån nu ligga på max 26 procent för män och 36 procent för kvinnor, vilket är tre procent högre för båda könen, jämfört med de tidigare kraven.

Från 2011–2014 har andelen soldater som sparkats ur flottan på grund av dålig fysik mer än fördubblats, från 694 personer år 2011 till 1536 personer år 2014. Många soldater tar också till fettsugning för att klara av kraven. Fettsugningskliniker som ligger nära armébaser rapporterar att en dryg tredjedel av kunderna är soldater.

Förutom detta har flottan även diskuterat att införa större uniformer för sina soldater. Blir det verklighet är det första gången på två årtionden som det genomförs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.