Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-senatens kvinnor lät sig inte stoppas av snöstormen

Senator Lisa Murkowski bland idel kvinnor.
Senator Lisa Murkowski bland idel kvinnor. Foto: Jacquelyn Martin / AP

Snöstormar gör det svårt att ta sig till jobbet. Så när senator Lisa Murkowski, som snön till trots på tisdagsmorgonen lyckats ta sig till arbetsplatsen i USA-senaten, såg ut över plenisalen reagerade hon föga på att den var glest besatt. Hon reagerade desto mer på att det enbart var kvinnor som infunnit sig.

Hennes primära uppgift, den dagen då snöovädret gjorde livet mycket svårt för invånarna i en rad delstater, var att hålla i formaliteterna när den folkvalda församlingens arbete oundvikligen kom att försenas.

Efter att ha slutfört en del av sina uppgifter tittade Lisa Murkowski ut över den ornamenterade kammaren.

– När vi kallade in denna morgon, såg jag mig omkring i kammaren; talmannen var kvinna, alla parlamentariker var kvinnor, alla assistenter var kvinnor, alla budbärare var kvinnor, säger Murkowski, republikan och senator för delstaten Alaska, till tidningen Washington Post.

– Något var verkligen annorlunda. Och detta något var verkligen fantastiskt.

Murkowski funderar vidare över det hon menar inte bara kan ha varit en slumpartad lyckträff:

– Kanske talar det till fördel för kvinnors härdighet. Som sätter på sig stövlar, rättar till hatten och går ut och kämpar sig igenom röran därute.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.