Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 07:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-skarper-sanktioner-mot-iran-trots-virusutbrott/

Världen

USA skärper sanktioner mot Iran trots virusutbrott

Foto: AFP

USA har beslutat skärpa sanktionerna mot Iran samtidigt som coronakrisen slår hårt mot landets ekonomi och befolkning. Närmare 1.300 personer har mist livet i virusutbrottet, enligt iranska uppgifter på torsdagen.

På fredagen infaller nouroz, den viktigaste dagen i Irans kalender. Nouroz betyder ”ny dag” och räknas som den persiska nyårsaftonen.

Men i år lägger covid-19-smittan sin tunga hand över festligheterna.

Uppemot 1.300 människor har dött och närmare 19.000 är smittade i det nya coronaviruset, rapporterade det iranska hälsoministeriet på torsdagen, en siffra som tros ligga i underkant. Den Londonbaserade tv-kanalen Iran International, som hävdar egna sjukhuskällor, uppgav på fredagen att över 3 000 iranier dött i smittan. 

Sharifuniversitetet, den ledande tekniska högskolan i Iran, har konstruerat en beräkningsmodell där 3,5 miljoner iranier kan dö i viruset i ett värsta-scenario, rapporterar Deutsche Welle. 

Nyårsfestligheterna, med tusenåriga traditioner som den så kallade eldfesten, har hamnat helt i skymundan i det hårt coronadrabbde Iran. Det firande som förbereds sker virtuellt, eftersom det i praktiken råder utegångsförbud – på sociala medier syns människor tända facklor och dansa på sina balkonger.

– Vilket nyårsfirande? Vi har inga pengar och inget hopp. Jag ber Gud at skydda mina barn från viruset, säger statstjänstemannen Reza i staden Shiraz, som intervjuats av nyhetsbyrån Reuters.

Coronautbrottet har ytterligare sänkt Irans ekonomi som redan befann sig i ett utsatt läge, främst på grund av de handelssanktioner som USA:s president Donald Trump drivit igenom. Nu talas det om drastiskt ökad arbetslöshet – två miljoner iranier kan inom kort bli av med sina jobb, enligt myndigheterna.

I det läget har USA beslutat att skärpa sina redan hårda sanktioner mot Iran. Tidigare i veckan meddelande den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo att nio företag baserade utanför Iran har svartlistats av USA, liksom tre iranska medborgare, eftersom de försökt kringgå handelsförbudet.

Pompeo uppmanade vid samma tillfälle Iran att frige amerikanska medborgare som sitter fängslade i Iran.

Tidigare har Kina vädjat till USA att slopa handelssanktionerna eftersom de försvårar Irans förmåga att bekämpa covid-19-spridningen.  Enligt tidningen The Guardian har även Storbritannien framfört en inofficiell begäran till USA att åtminstone temporärt slopa sanktionerna.