Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-skarper-sanktionerna-mot-iran-hogsta-nivan-nagonsin/

Världen

USA skärper sanktionerna mot Iran - högsta nivån någonsin

Donald Trump säger att en militärinsats ”alltid är möjlig”. Foto: Alex Edelman/AFP

USA:s president Donald Trump säger att landet nu skärpt sanktionerna mot Iran. 

Sanktionerna gäller landets centralbank och ska enligt presidenten vara de hårdaste som någonsin utfärdats. 

I lördags angreps två statliga oljeanläggningar i Saudiarabien. Enligt ett uttalande från Saudiska försvarsdepartementet användes 18 flygande drönare och sju kryssningsrobotar av iranskt ursprung under attacken. De jemenitiska Huthirebellerna har sagt att de ligger bakom, men USA och Saudiarabien har istället pekat ut Iran för attentaten som slog ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktion. 

Nu meddelar president Donald Trump i samband med en presskonferens i Vita huset att USA skärper sanktionerna mot Iran. Den här gången gäller sanktionerna landets centralbank och enligt Trump ska de vara de hårdaste som någonsin belagts ett land. 

Enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin ska Teherans sista finansiella tillgångar nu vara frysta. Några vidare detaljer om vad sanktionerna innebär gavs inte under presskonferensen. 

På frågan om huruvida han planerar en militärinsats mot landet svarade Trump att USA ”alltid är redo” och att militärinsats alltid är möjlig. 

Relationen mellan USA och Iran har försämrats sen i maj förra året då Trump valde att lämna internationella kärnenergiavtalet och började med sanktioner. Iran har svarat med att inte fullfölja sina åtaganden i avtalet. 

Läs mer: Iran varnar för fullskaligt krig vid attack