Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-skarper-tonen-mot-kinas-agerande-mot-muslimer/

Världen

USA skärper tonen mot Kinas agerande mot muslimer

Stöd till uigurerna under demonstration i Hongkong. Foto: Mehdi Chebil/Polaris

Peking. USA ökar trycket på Kina för dess agerande mot den muslimska befolkningen i provinsen Xinjiang. Senaste draget är visumsanktioner för kinesiska ledare som är inblandade i att runt en miljon har frihetsberövats. Beslutet fördjupar krisen i relationen mellan USA och Kina som i veckan inleder samtal för att försöka lösa upp knutarna i handelskriget.

Det var USA:s utrikesminister Mike Pompeo som gav beskedet att de ledare i Kommunistpartiet som är inblandade i förtrycket mot muslimerna i Xinjiang kommer utsättas för visumsanktioner.

Pompeo anklagade Kina för att förtrycka uigurerna i den nordvästra provinsen Xinjiang och uppmanade landet att släppa alla de som godtyckligt frihetsberövats.

”USA uppmanar Folkrepubliken Kina att omedelbart upphöra med sitt förtryck i Xinjiang” , sade Pompeo i ett förskrivet uttalande.

Beskedet kommer bara dagen efter att USA sagt att man tänker svartlista 28 kinesiska företag och organisationer som levererar övervakningsutrustning och annan teknologi som bidrar till att mänskliga rättigheter kränks i Xinjiang. Amerikanska företag som säljer utrustning till dessa företag kommer att tvingas ansöka om licens och granskas. 

USA:s ökade press på Kina i Xinjiang-frågan välkomnas av uigurer och människorättsorganisationer. Kina anklagas för att ha frihetsberövat runt en miljon av den muslimska befolkningen. Satta i läger tvingas de enligt rapporter avsäga sig sin islamska tro, endast prata mandarin och lära sig att lyda Kommunistpartiet.

Detta förnekas av Kinas ledare som hävdar att lägren är till för att utbilda uigurerna och förbättra deras integration i det kinesiska samhället för att motarbeta terrorism.

USA:s tuffare hållning i frågan kommer i ett känsligt läge. I veckan reser en handelsdelegation från Peking till Washington för att försöka få ett slut på handelskriget som nu har pågått i 18 månader. 

Samtalen, som är de första på högre nivå sedan förhandlingarna kraschade i maj, lär börja frostigt. Kina reagerar ilsket på att USA med ”mänskliga rättigheter” som ursäkt blandar sig i deras inre angelägenheter. 

Till den spända stämningen bidrar också att vd:n för basketlaget Houston Rockets nyligen i en tweet gick ut och stödde proteströrelsen i Hongkong. Tweeten har lett till kraftiga reaktioner i Kina. Sponsorer har dragit tillbaka sitt stöd till basketligan NBA och matcher ska inte längre sändas i Kina.

Läs mer: Torbjörn Petersson: Uigurernas nöd ett rop ut i tomma intet