Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-skeptiskt-till-nordkoreas-ubatsuppgifter/

Världen

USA skeptiskt till Nordkoreas ubåtsuppgifter

Nordkoreas senaste robotuppskjutning genomfördes från en ubåt, hävdar regimen.

USA säger att den snarare avfyrades från en plattform i havet.

TT Text

Beskedet från Nordkorea fick omvärlden att bäva inför att den slutna kärnvapendiktaturen nu breddat sin militära förmåga. Enligt Nordkoreas regimstyrda nyhetsbyrå KCNA avfyrades roboten, av typen Pukguksong-3, från en ubåt – något som skulle möjliggöra för diktaturen att genomföra överraskningsattacker på en ny nivå.

Underrättelseuppgifter från Sydkorea hade tidigare gjort gällande att det skulle kunna ha rört sig om en ubåtsmanöver.

Men enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon avfyrades roboten inte från en ubåt utan från en ”havsbaserad plattform”. Den färdades 45 mil innan den slog ned i vattnen utanför Japan.

– Vi bedömer att det var en ballistisk kort- till medeldistansrobot. Och jag anser att vi inte har något som tyder på att den avfyrades från en ubåt, utan snarare från en havsbaserad plattform, säger överste Pat Ryder, talesperson för Pentagon.

Roboten slog ned i japanskt vatten, utanför landets västra kust. Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer testet, som han säger bryter mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Rådet väntas behandla saken på fredag efter en begäran av Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Uppskjutningen skedde kort efter det att USA bekräftat Nordkoreas uppgifter om att samtal mellan länderna ska återupptas nu i helgen.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bedyrar att testet ”inte hade någon negativ inverkan på grannländernas säkerhet”.

Uppgifter: Nordkoreansk delegation har landat i Stockholm