Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA skickar stridsvagnar till Tyskland och Östeuropa

Foto: Michael Probst/AP

Amerikanska stridsvagnsförband kommer snart att placeras i Tyskland, Baltikum och flera länder i Östeuropa. Mobiliseringen inkluderar minst 800 pansarfordon och ska ses som en direkt följd av Ukrainakrisen och Rysslands agerande, enligt uppgifter i tysk press.

Så sent som 2013 lämnade de sista amerikanska stridsvagnarna Tyskland – men nu kan denna typ av amerikanska förband snart vara tillbaka på tysk mark.

Enligt uppgifter från det tyska försvarsministeriet som tidningen Münchner Merkur tagit del av, ska totalt 800 amerikanska stridsvagnar och andra pansarfordon skickas till Tyskland och en rad länder i Östeuropa. Några av dessa stridsvagnar ska placeras i övningsområdet Grafenwöhr i södra Tyskland, enligt tidningen.

Resten kommer att stationeras längre österut i Europa, vilket beskrivs som en följd av krisen i Ukraina och västmakternas försämrade relationer med Ryssland.

Finska YLE citerar kommendören för USA:s militära styrkor i Europa, general Ben Hodges, som uppger att det just nu pågår diskussioner om var pansartrupperna ska stationeras. Tänkbara länder är Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Bulgarien, enligt Hodges. Men en del av fordonen kan i praktiken redan vara på plats, åtminstone om man ska tro andra företrädare för USA:s militärmakt.

I helgen genomförs den stora Nato-övningen "Atlantic Resolve" i de baltiska länderna, där USA deltar med 3.000 soldater och ett stort antal militärfordon. För första gången sedan Sovjetunionens sammanbrott kommer då stridsvagnar – fast amerikanska sådana – att rulla på estnisk mark, bara några mil från gränsen till Ryssland. Minst ett 20-tal amerikanska stridsvagnar av typen M1A1 Abrams kommer att delta i övningen och till AFP säger den amerikanske generalen John O'Connor att de sedan blir kvar "så länge det krävs för att avskräcka rysk aggression".

Efter Berlinmurens fall och Tysklands återförening minskade USA sin truppnärvaro i stora delar av Västeuropa. I dag har USA omkring 67.000 soldater i Europa, vilket kan jämföras med de cirka 200.000 som var placerade där vid Kalla krigets slut. På senare tid har relationerna med Ryssland försämrats och en viss omdisponering av trupperna skett, enligt uppgifter i bland annat Washington Post och International Business Times.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.