Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA söker info om Wikileaks-folk

Den amerikanska regeringen vill läsa alla twitterinlägg gjorda av fyra personer knutna till Wikileaks, inklusive sajtens grundare Julian Assange och den isländska parlamentsledamoten Birgitta Jonsdottir.

Enligt ett uttalande från Wikileaks på lördagen arbetar den amerikanska regeringen med en hemlig utredning för att spåra de personer som var i kontakt med den spionanklagade amerikanske militären Bradley Manning. Manning anklagas för att ha stulit och läckt hundratusentals dokument och sedan skickat dem till Wikileaks.

En domstol i Virginia har nu begärt att få ut uppgifter om fyra namngivna personer med koppling till Wikileaks från den San Francisco-baserade mikrobloggen Twitter.

Tre av dem, Julian Assange, Birgitta Jonsdottir och den holländske hackaren Rop Gonggrijp, antas ligga bakom publiceringen av den video som visade hur personalen på en amerikansk attackhelikopter i juli 2007 sköt ihjäl civila och en journalist i Bagdad. En video som väckte mycket stort uppseende.

Birgitta Jonsdottir skriver själv på Twitter att "USA:s regering vill ha information om alla mina tweets och annat", skriver AFP.

"Inser de att jag är parlamentsledamot på Island?", skriver hon också.

Enligt nyhetsbyrån AFP har har Jonsdottir diskuterat frågan med Islands justitieminister.

Både Assange och Jonsdottir har gjort klart att de inte tänker överlämna någon som helst information frivilligt.

Samtidigt som Twitter har valt att meddela de fyra, som även inkluderar den amerikanske programmeraren Jacob Applebaum, om domstolens begäran kräver nu Wikileaks att även Google och Facebook ska berätta om de fått en liknande begäran, skriver The Guardian.

Birgitta Jonsdottir.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.