Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-soldater kan bli kvar i Afghanistan

Det strategiska partnerskapsavtalet, som undertecknats av president Barack Obama och Afghanistans president Hamid Karzai, förutspår att amerikanska soldater blir kvar i landet efter 2014.

"Avtalet öppnar möjligheten för amerikanska styrkor i Afghanistan efter 2014, för att utbilda afghanska styrkor och för att rikta in sig på resterna al-Qaida", skriver Vita huset.

Avtalet slår inte fast finansieringen eller hur många soldater som kan bli kvar. Det hänskjuts till kongressen.

Obama anlände oanmäld i mörkret sent på tisdagen till Afghanistan inför årsdagen av Usama bin Ladins död.

Hans plan landade på Bagrambasen där tusentals afghaner för några månader sedan ställde till upplopp sedan amerikanska soldater bränt exemplar av koranen.

Obamas besök verkade rikta sig mot flera publiker; till de amerikanska väljarna, inför presidentvalet, signalerade han att USA:s stridande roll i Afghanistan är på väg mot sitt slut samtidigt som han påminde dem om den amerikanska räden i grannlandet Pakistan i maj förra året då Usama bin Ladin dödades.

I Afghanistan sände undertecknandet av det strategiska partnerskapsavtalet en signal till talibanerna och andra upprorsgrupper att de inte kan vänta ut de 130.000 utländska soldaterna i landet för att sedan ta över makten.

I kampen för att bli återvald i november försöker Obama beskriva sin utrikespolitik som framgångsrik. Hans valkampanj har gjort bin Ladins död till ett huvudnummer.

Den trolige utmanaren i valet i november, republikanen Mitt Romney, har kritiserat Obamas hantering av Afghanistan. Han anser att tidpunkten för tillbakadragandet kommer att uppmuntra rebellerna och lämnar landet sårbart för ett maktövertagande av talibanerna, som styrde Afghanistan före den USA-ledda invasionen av landet.

Obama sade i sitt tal till nationen från Afghanistan att han visste att många amerikaner är trötta på krig men betonade att det är nödvändigt att slutföra jobbet.

– Jag kommer inte att låta amerikanerna befinna sig på farliga vägar en enda dag längre än vad som är nödvändigt för vår nationella säkerhet. Men vi måste avsluta jobbet vi inledde i Afghanistan och avsluta detta krig ansvarsfullt, sade han i talet som tv-sändes på tisdagskvällen i USA.

Obama sade till amerikanerna att målet att besegra al-Qaidanätverket är inom räckhåll, mer än ett decennium efter terrorattackerna den 11 september.

– Målet jag satt upp, att besegra al-Qaida och vägra ge dem en chans att återuppbyggas, är nu inom räckhåll.

Obama uppmanade talibanerna att bryta med terrornätverket, som låg bakom terrorattackerna 2001, och sade att vägen till fred ligger öppen för dem om de bryter med al-Qaida.

Enligt Reuters kunde partnerskapsavtalet undertecknats sedan förhandlarna gått med på Karzais krav, att driften av de amerikanska fängelserna överlämnas i afghansk kontroll. Detsamma gäller de nattliga räderna i afghanska hem som den Nato-ledda koalitionen utfört tidigare. De ska hädanefter ledas av afghanerna med understöd av utländska trupper.

Enligt Karzai utgör den strategiska pakten inget hot mot grannländerna. Enligt presidenten är det i stället bra för regionen:.

 Vi hoppas att det leder till stabilitet, välstånd och utveckling i regionen, sade Karzai efter undertecknandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.