Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-stoppade-klimatdeklaration-om-arktis/

Världen

USA stoppade klimatdeklaration om Arktis

Wijdefjorden på Svalbard. Foto: Tore Meek/TT

Arktiska rådets sammanträde var tänkt att mynna ut i en gemensam deklaration.

I stället slutade mötet i finländska Rovaniemi i fiasko, sedan USA vägrat godkänna formuleringar om att klimatförändringarna är ett hot mot Arktis.

Rätta artikel

Det är första gången sedan rådet bildades 1996 som de åtta medlemsländerna misslyckats med att enas om en slutdeklaration.

Utrikesministrarna från Danmark, Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA fick visserligen ur sig ett kort dokument, med det kvalar bara in under beteckningen ”gemensamt ministeruttalande”. Klimatförändringarna nämns inte i det.

Larmet: En miljon arter nära att utrotas

Skälet till att länderna kring Arktis inte nådde en uppgörelse var enligt två källor till nyhetsbyrån Reuters att USA inte velat acceptera att klimatförändringarna omnämndes som ett hot mot regionen. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade i sitt tal till rådet att regeringen i Washington DC delar de övriga ländernas engagemang för miljön i Arktis, men att kollektiva mål inte alltid är lösningen.

– De blir meningslösa och till och med kontraproduktiva så fort ett land struntar i att följa dem, sade han enligt Reuters.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) intog en motsatt position och kallade situationen i Arktis för en pågående klimatkris.

Björn Wiman: Jag känner vrede och förtvivlan – och skam 

Läs mer: De viktigaste orsakerna till den minskade biologiska mångfalden