Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-stoppar-flygresor-fran-europa/

VÄRLDEN

USA stoppar resor från Europa

Videon är 49 sek lång. USA stoppar resor från Europa med anledning av coronautbrottet. Det säger USA:s president Donald Trump i ett direktsänt tv-tal till amerikanska folket.

USA stoppar inkommande flygtrafik från Europa under en månads tid, meddelade Donald Trump i ett tal till nationen natten till torsdagen svensk tid.

Förbudet för inkommande trafik från Europa till USA – Storbritannien undantaget – tar sin början vid midnatt på fredag. Det gäller människor som bor eller rest i Schengenområdet under 14 dagar före deras planerade resa till USA. Sverige är ett av dessa berörda länder.

Det sade Donald Trump från Ovala rummet vid nio på onsdagskvällen lokal tid.

Beslutet gäller för utländska medborgare. Amerikanska medborgare eller närmast anhöriga till amerikanska medborgare ska fortfarande ha rätt att återvända till USA om de befinner sig i Europa och har genomgått medicinsk undersökning.

Men det framgick inte av Trumps tal eller av uppgifter i amerikanska medier hur dessa amerikaner ska kunna återvända från Europa om den kommersiella flygtrafiken ställs in.

Donald Trump höll natten till torsdagen ett tal till nationen där han meddelade att alla resor från Europa stoppas under en månads tid.
Foto: Doug Mills/AFP

Trump kallade corona för ett ”utländskt virus” som Europa misslyckats med att hejda. Det var så Trump motiverade förbudet av inkommande trafik från Europa under 30 dygn.

– Europeiska unionen misslyckades med att fatta beslut om förebyggande åtgärder och begränsa resandet från Kina och andra hotspots. Som ett resultat skapades ett stort antal nya kluster i USA av resenärer från Europa, sade Trump.

För Trump innebär beskedet en häftig omsvängning. Han har konsekvent spelat ned riskerna med corona. Han har sagt att virussmittan automatiskt upphör när våren anländer med varmare väder. I sitt tal till nationen upprepade Trump att vanliga amerikaner löper liten risk att smittas. Och att USA är unikt lämpat att ta stoppa spridningen.

– Klok hantering i dag kommer stoppa spridningen av viruset i morgon, sade Trump.

Trump sade i talet att förbudet även gäller ”handel- och lasttrafik”, något han senare backade från i ett inlägg på Twitter. Ingen handel kommer att påverkas av inreseförbudet, skrev han där. ”Begränsningen gäller människor och inte varor”.

Under onsdagskvällen fattade NBA, den nationella basketligan, beslut om att ställa in resten av säsongens matcher efter att en spelare i laget Utah Jazz visat sig smittad av corona.

Skådespelaren Tom Hanks meddelade över sociala medier att han och hans hustru, skådespelaren Rita Wilson, har smittats av corona. Paret befinner sig i Australien.

Frågan är huruvida det amerikanska förbudet av inkommande flygtrafik från EU kommer att hjälpa att stävja spridningen i USA. Viruset har redan spridit sig i delar av landet. Omkring 1.000 personer har smittats och ett 30-tal har dött.

Departementet för inrikes säkerhet skriver i ett uttalande att Trumps agerande kommer att ”rädda amerikanska liv”.

I talet kallade Trump beslutet om flygförbud från Europa för den ”mest omfattande och aggressiva åtgärd för att konfrontera ett främmande virus i modern tid”.

Amerikanska börskurser störtdök efter Trumps tal.

Läs mer:

WHO: Världen står inför en pandemi

En person i Stockholm död i nya coronaviruset