Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-straffar-tre-lander-for-att-deras-invanare-flyr/

Världen

USA straffar tre länder för att deras invånare flyr

USA beslutade på måndagen att dra in bistånd värt flera miljarder kronor till El Salvador, Guatemala och Honduras. Detta efter det att president Donald Trump kritiserat länderna för att tusentals av deras invånare försökt söka asyl i USA.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters kommer motsvarande 3,3 miljarder kronor som under 2018 beviljats i bistånd till de tre länderna att styras om till andra projekt. Dessutom drar den amerikanska administrationen in ytterligare 1,6 miljarder kronor som beviljats under 2017.

Tidigare har USA hotat Mexiko med tullar för att tvinga landet att stoppa flyktingströmmen från söder mot gränsen till USA. USA har också velat få Mexiko att bli ett så kallat säkert tredje land och därmed ta ansvar för de asylsökande som får avslag i USA.

Strömmen av flyktingar har sitt ursprung i El Salvador, Guatemala och Honduras, tre länder som plågas av fattigdom och våld. 

Genom att dra in närmare 5 miljarder i biståndspengar sätter USA nu tryck på dem att hindra sina invånare att fly från sina hemländer.

Läs mer: Guatemala kan bli Trumps vaktpost mot migranter