Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-tankesmedja: Ryssland kan ta Baltikum inom loppet av tre dygn

Norska F-16-plan i luften ovanför Natoflygbasen Šiauliai i Litauen.
Norska F-16-plan i luften ovanför Natoflygbasen Šiauliai i Litauen. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix

I ett krig där Ryssland går till attack mot de baltiska staterna skulle Nato stå som förlorare efter tre dygn. Den bedömningen gör Rand, en tankesmedja nära knuten till USA:s försvarsmakt.

I en artikel publicerad av månadstidningen The Baltic Times ges en bild av Natos östra flank som en sårbar del i den västliga försvarsalliansens europeiska uppbyggnad. Rands analytiker menar att det ska till kraftiga förstärkningar i de tre baltiska staterna för att skapa ett trovärdigt försvar.

Estland, Lettland och Litauen skulle behöva sju brigader i regionen, parat med tre tunga pansarbrigader samt flyg- och artilleristridskrafter. För att förverkliga detta skulle Natos medlemsländer årligen tvingas skaka fram runt 2,7 miljarder dollar, motsvarande närmare 23 miljarder kronor.

Rand skriver i rapporten ”War games” att om ryska trupper gick till anfall mot baltstaterna skulle Natos styrkor, underlägsna i antal, vara slagna inom loppet av tre dygn. ”Nato kan inte framgångsrikt försvara sina mest utsatta medlemmars territorium”, heter det.

Baltic Times skriver att tankesmedjan anger tre scenarior. Om Nato går till motattack kan det resultera i en kraftfull rysk eskalering, eftersom landets territorium skulle hotas. En annan utveckling skulle kunna vara att ryssarna tog till Kalla kriget-taktik och hota med massiv vedergällning, med kärnvapnen osäkrade. Det tredje skulle gå ut på att erkänna åtminstone ett tillfälligt nederlag, vilket torde innebära att ett kraftlöst Nato åter fick ta sig an ett kallt krig med Moskva.

Ett förebyggande steg som USA och dess europeiska allierade kan ta, enligt Rand, är att bygga upp Natos östra försvarslinje – utan att ruinera sig – och den vägen göra klart för ledarna i Kreml att det åtminstone inte finns någon lätt militär seger att hämta i Baltikum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.