Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-tar-mindre-dodligt-karnvapen-i-bruk/

Världen

USA tar ”mindre dödligt” kärnvapen i bruk

USA har tagit fram ett kärnvapen som beskrivs som ”mindre dödligt” och som kan skjutas upp från ubåtar. Vapnet liknar det som dödade omkring 150.000 människor.

Det nya vapnet beskrivs också som mer avskräckande än konventionella kärnvapen som har en så stor förstörelsekraft att inte fiende inte räknar med att de ska sättas in.

”Denna nya kapacitet stärker den avskräckande effekten och förser USA med ett snabbt, mer överlevnadsbart lågpresterande strategiskt vapen”, sa John Rood, rådgivare till försvarsministern när det gäller policyfrågor i ett uttalande.  

Genom att göra vapnet något mindre kraftfullt blir det enklare att använda, fruktar en expert som nyhetsbyrån Reuters talat med:

– President Trump har nu fler användbara kärnvapen som kan bli en farlig lösning om man vill lösa ett problem, säger Kingston Reif vid Arms control association som arbetar med att avvärja hot från världens farligaste vapen.

Det nya kärnvapnet kommer att ha en sprängkraft på högst 20 kiloton vilket gör det jämförbart med den atombomb som USA släppte över japanska Hiroshima i augusti 1945.

Då omkom omkring 150.000 människor.