Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA till Israel: Angrip inte Iran

USA-generalen Martin Dempsey.
USA-generalen Martin Dempsey. Foto: Chip Somodevilla / Getty images/AFP
Det skulle vara förhastat och destabiliserande om Israel angrep iranska atomanläggningar, sade USA-generalen Martin Dempsey i en tv-intervju. Han uppmanade på söndagen israelerna att undvika ett sådant anfall.

Och även ett framgångsrikt angrepp skulle enbart försena ett iranskt kärnvapen med några få år, sade Dempsey hos CNN

Martin Dempsey sade att ett slag mot Iran skulle kunna utlösa vedergällning runt om i regionen, kanske i Afghanistan och Irak.

Han sade att det inte är säkert att Iran har bestämt sig för att utveckla atomvapen — så vitt USA vet.

Iran förnekar planer på tillverkning av kärnvapen och vidhåller att landets atomprogram är fredligt, endast ämnat att ta fram teknik för kärnenergi. De tusentals centrifuger som landet har och ska starta för att anrika uran ger bränsle till kärnkraft, har iranierna försäkrat.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Tom Donilon samtalade med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i två timmar på söndagen med anledning av den växande oron runt Iran, uppgav israelisk radio. Netanyahus kansli vägrade dock att bekräfta eller kommentera ett sådant möte.

Israel avgör på egen hand ett eventuellt angrepp på Iran, sade den israeliska militärstabschefen Benny Gantz i en intervju med den statliga israeliska tv-stationen Channel One dagen före mötet mellan Donilon och Netanyahu.

Chefen för FN:s internationella atomenergiorgans (IAEA) inspektörer i Iran, Herman Nackaerts, hoppas på "konkreta resultat" från tvådagarsbesök i Iran som inleds i dag.

– Vi hoppas på ett par bra och konstruktiva dagar i Teheran, sade han till reportrar på flygplatsen i Wien inför resan.

– Men det är en komplex fråga som kan ta ett tag.

Besöket är IAEA:s andra på tre veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.