Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 21:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-undersoker-om-viruset-kom-fran-laboratorium-i-kina/

VÄRLDEN

Trump: Jag har sett bevis på var viruset kom ifrån

Sjukvårdspersonal i Wuhan, Kina.
Foto: Sam McNeil/AP

USA:s president Donald Trump påstod sent på torsdagskvällen svensk tid att han sett bevis för att coronaviruset spridits från ett laboratorium i Wuhan i Kina.

De amerikanska underrättelsemyndigheterna undersöker sedan en tid om viruset kan knytas till laboratoriet, något presidenten påstått under en tid.

Uttalandet från den amerikanske presidenten kom sent på torsdagskvällen samtidigt som han hotade med att lägga ytterligare tullar på Kina. Enligt Washington Post har Vita huset inlett planeringen för hur man ska bestraffa Kina för att landet, som man menar, har orsakat spridningen av smittan.

Tidigare på dagen hade de amerikanska underrättelseorganens högste chef Richard Grenell sagt i ett uttalande till Fox News att underrättelsetjänsten nu undersöker om det nya coronaviruset har sitt ursprung i en kinesisk djurmarknad eller om det kan ha läckts av misstag från ett laboratorium i Wuhan.

Wuhanprovinsen blev centrum för coronautbrottet i slutet av 2019.

I uttalandet slår Grenell – som tillsattes av president Donald Trump den 20 februari i år – först fast att coronaviruset inte är ett virus som framställts i ett laboratorium:

”Hela underrättelsetjänsten har konsekvent tillhandahållit viktig information till amerikanska beslutsfattare och de som arbetar med covid-19-viruset, som har sitt ursprung i Kina. Underrättelsetjänsterna håller också med om den breda vetenskapliga samsynen om att covid-19-viruset inte har framställts av människor eller att det är genetiskt modifierat”, skriver Grenell.

Sedan pekar underrättelsechefen på vad som är målet för arbetet:

”Underrättelsetjänsten kommer att noggrant fortsätta med att undersöka ny information för att avgöra om utbrottet började genom kontakt med infekterade djur eller om det var resultatet av en olycka på ett laboratorium i Wuhan.”

Påståendet att viruset trots allt kan ha kommit från ett kinesiskt laboratorium har förts fram av president Donald Trump i samband med hans kritik mot att Kina, enligt honom, inte skulle ha gjort nog mycket för att förhindra spridningen av viruset.

En ansvarig på det utpekade Wuhanlaboratoriet, Yuan Zhiming, förnekade anklagelserna i ett uttalande till kinesisk tv för drygt en vecka sedan:

– Det är fullständigt omöjligt att viruset kan ha haft sitt ursprung på vårt institut, skriver Fortune.

Laboratoriet, som kallas P4 och byggdes upp med hjälp från Frankrike, började sitt arbete i januari 2018 och var det första i sitt slag i Kina när det gällde forskning kring infektionssjukdomar. Och rykten om att coronaviruset skulle ha haft sitt ursprung på P4 började spridas via kinesiska sociala medier i slutet av januari.

Varningar kom också från amerikanska diplomater som besökte laboratoriet vid flera tillfällen i början av 2018. Diplomaterna skickade sedan rapporter till det amerikanska utrikesdepartementet sedan de upptäckt brister i säkerheten, skriver Washington Post.

Torsdagens uttalande från den amerikanske underrättelsechefen kom strax efter det att New York Times publicerat uppgifter om att Trumpadministrationen försökt förmå underrättelsemyndigheterna att hitta belägg för presidentens påstående om att viruset kan ha haft sitt ursprung på laboratoriet.

Tidningen kallar presidentens uttalanden för ett led i en kampanj att lägga skulden för viruset på Kina. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger Trump också att Kina ”gör allt” för att få honom att förlora valet i höst.

– Kina kommer att göra allt som ligger i dess makt för att få mig att förlora kampen, sa Trump.

Enligt Trump vill Kina se Joe Biden som ny president eftersom Trump själv aktivt infört omfattande tullar på kinesiska varor.

På en fråga från Reuters om han tänker agera ytterligare mot Kina svarar presidenten:

– Det är många saker jag kan göra. Vi undersöker vad det var som hände.

Senare på kvällen sa Trump:

– Jag tror att det gick utom kontroll. Men varför stoppade de inte planen att flyga till Europa och USA men stoppade plan från att komma in i Kina?

Under torsdagen steg antalet döda i USA till över 61.000.

Också ABC News skriver att underrättelsemyndigheterna kommit fram till att coronaviruset inte har framställts av människor och att det inte är genetiskt modifierat.

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt