Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-uppgift: Nordkorea snart redo skjuta upp rymdraket

Möjlig syn inom kort någonstans i Nordkorea? 28 juni 2015, USA-farkosten ”Space X Falcon 9” skjuts upp från Cape Canaveral i Florida.
Möjlig syn inom kort någonstans i Nordkorea? 28 juni 2015, USA-farkosten ”Space X Falcon 9” skjuts upp från Cape Canaveral i Florida. Foto: John Raoux / AP

Amerikanska underrättelsetjänsten säger sig ha uppgifter om intensiv aktivitet vid en plats i Nordkorea som tyder på att landet förbereder uppskjutning av en rymdfarkost inom en nära framtid, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till regeringstjänstemän i Washington.

Aktiviteten ska bestå av förflyttning av komponenter och drivmedel som kan kopplas till rymdfart. Amerikanerna tror att ett test kan följa inom de närmaste veckorna.

– Det som oroar oss är… det är samma teknologi som gäller vid utvecklingen av interkontinentala ballistiska robotar, säger en av tjänstemännen.

FN:s säkerhetsråd har tagit upp frågan om nya sanktioner mot Nordkorea efter det att den totalitära staten den 6 januari i år utförde ett kärnvapenprov, det fjärde i ordningen.

2012 sköt nordkoreanerna upp en raket med lång räckvidd som lades i omloppsbana. Pyongyang hävdade att det rörde sig om en kommunikationssatellit. Experter i Väst och Asien såg provet mer som del i ett försök att bygga en interkontinental ballistisk robot, skriver Reuters.

Tidigare på torsdagen rapporterade japanska nyhetsbyrån Kyodo News att Nordkorea kan stå i begrepp att skjuta upp en långdistansrobot så snart som inom en vecka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.