Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-uppmanar-diplomater-att-lamna-bagdad/

Världen

Sverige pausar militära insatser i Irak efter USA:s besked

USA:s utrikesdepartement har beslutat att beordra ”icke-nödvändig regeringspersonal” vid sin ambassad i Bagdad i Irak att lämna landet.

TV4 rapporterar att även Sverige vidtar åtgärder för sin militära personal i landet, liksom flera andra EU-länder.

Anledningen uppges vara spänningar kopplade till Iran.

Rätta artikel

Beskedet från USA ges i ett uttalande från ambassaden i Bagdad, där man också konstaterar att ambassaden inte kommer att kunna stå till tjänst med viseringsfrågor samt att man kommer att ha begränsade möjligheter att bistå med brådskande stöd till amerikanska medborgare i Irak.

I uttalandet rekommenderas också den personal som berörs av beslutet att lämna landet ”så snart som möjligt via kommersiell transport”.

Även Sverige vidtar åtgärder och pausar sina militära utbildningsinsatser i Irak, vilket TV4 Nyheterna rapporterade först om. Försvarsmakten bekräftar beslutet för DN.

– Det vi just nu gör är att vi inte genomför någon utbildning, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Enligt Jesper Tengroth är det säkerhetsläget kopplat till USA och Iran som ligger bakom beslutet. Under 2019 har Försvarsmakten ett 50-tal personer på plats i Irak. Personalen kommer i nuläget inte att föras tillbaka till Sverige utan stannar i landet.

– Vi har vidtagit de åtgärder vi anser är nödvändiga, säger Jesper Tengroth.

Hur länge kommer pausen att pågå?

– Så länge som den behövs. Vi prövar hela tiden det här, så funkar det alltid i säkerhetsfrågor.

Vilken betydelse har andra länders besked haft för ert beslut?

– Naturligtvis pratar vi med varandra, men varje land fattar beslut om sina åtgärder.

Tyskland ställer in samtliga militära träningsinsatser som landet för närvarande har i Irak. Även Nederländerna ställer in träningsuppdrag i landet med hänvisning till ett ospecificerat säkerhetshot.

Enligt en talesperson för det tyska försvarsdepartementet baseras beslutet på att Tyskland har fått indikationer om potentiella Iranstödda attacker.

Den tyska militären uppges ha 160 soldater på plats i Irak.

Tidskriften Focus rapporterar att beslutet fattats gemensamt med samarbetsländer som bekämpar terrororganisationen IS i regionen.