Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 00:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-uppmanar-till-omedelbar-libysk-vapenvila/

Världen

Tripolis flygplats bombad av stridsflyg

01:36. Tripolis enda fungerande flygplats har stängts ned sedan den bombats. Striderna är en farlig upptrappning av maktkampen i Libyen och EU uppmanar via sin utrikeschef Federica Mogherini att de två rivaliserande regeringarna kommer överens om vapenvila.

Tripolis enda fungerande flygplats har blivit bombad av stridsflyg, uppger en talesperson för flygplatsen enligt nyhetsbyrån AFP. Uppgiften bekräftas också av boende i staden. FN, USA och EU manar till både vapenvila och förhandlingar.

Rätta artikel

EU:s utrikeschef Federica Mogherini talade med FN:s Libyen-sändebud Ghassan Salamé på måndagsmorgonen och manade sedan till en gemensam hållning gentemot krigsherren Khalifa Haftars framryckning i västra Libyen.

– En humanitär vapenvila måste implementeras fullt ut för att låta civila och skadade evakueras från staden, undvika ytterligare militär upptrappning och tillåta en återgång till politiska förhandlingar och det politiska spåret, sade Mogherini på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

Liknande ord hördes dessförinnan även från USA:s utrikesminister Mike Pompeo som betonade att det inte finns någon militär lösning på konflikten.

– En politisk lösning är på gång för att ena landet och för att lägga en grund för säkerhet, stabilitet och välgång för alla libyer, sade Pompeo enligt nyhetsbyrån AFP.

Från Ryssland, som tillsammans med Egypten och Förenade Arabemiraten ses som Haftars starkaste allierade, kom samtidigt maningar om lugn.

– Ryssland tar varje tillfälle i akt att uppmana alla parter att inte vidta åtgärder som kan orsaka blodiga strider och dödsfall bland civila, sade presidenttalesmannen Dmitri Peskov i Moskva enligt nyhetsbyrån Interfax.

Khalifa Haftar har med sin milis Libyens nationella armé (LNA) de senaste dagarna ryckt fram mot Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte. På måndagen talades om minst 35 döda och tusentals på flykt sedan offensiven inleddes i torsdags.

Enlig AFP pågick måndagens strider kring Wadi Rabi, öster om Tripoli, samt kring stadens flygplats, som förstördes i inbördeskriget 2011, cirka tre mil åt söder.

LNA är en av flera miliser som har vuxit fram sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Läs mer: Internationell personal evakueras från Libyen