Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA utvidgar datalagring

USA:s justitieminister Eric Holder.
USA:s justitieminister Eric Holder. Foto: Brian Kersey / AP
USA:s antiterrormyndighet ska få lagra information om medborgare under tio gånger längre tid än tidigare. De nya reglerna om datalagring började utarbetas efter ett misslyckat terrordåd på ett amerikanskt flygplan 2009.

President Obamas administration lättar nu på restriktionerna kring landets nationella antiterrorcenter, NCTC, som upprättades 2004 för att samordna underrättelser om terroristaktiviteter. NCTC ska få större möjligheter att hämta in och lagra uppgifter om amerikanska medborgare som finns hos andra myndigheter för andra syften än att skydda landets säkerhet.

Skälet till att man lättar på integritetskraven är att analytiker snabbare än hittills ska kunna identifiera terrormisstänkta personer, rapporterar New York Times.

Justitieminister Eric Holder undertecknade på torsdagen de nya riktlinjerna. Den kanske mest påtagliga förändringen är att information om personer ska få lagras och analyseras i fem år även när det inte finns några misstankar om terrorverksamhet – en tio gånger längre tid än vad som nu är tillåtet.

En spärr är att de myndigheter som först inhämtade uppgifterna ska ha rätt att förhandla ned lagringstiden.

De lättade restriktionerna för datalagring har varit på gång i 18 månader. Tanken på att underlätta för NCTC väcktes sedan ”kalsongbombaren” Umar Faruk Abdulmutallab så när lyckats spränga en bomb på ett plan på väg till Detroit 2009.

Utredningar visade att amerikanska myndigheter hade tillgång till information som skulle ha kunnat identifiera Abdulmutallab om den sammanställts i tid. Bland annat hade man fångat upp vissa al-Qaidameddelanden och fått en rapport från ett amerikanskt konsulat i Nigeria.

De riktlinjer som nu lagts fram kritiseras av grupper som slåss för medborgerliga rättigheter. Kritikerna påminner om de protester som delvis stoppade ett tidigare lagförslag, lanserat under George Bushs första mandatperiod och som skulle innebära en omfattande samordning av elektronisk data om folks resrutter, kreditkortstransaktioner och telefonsamtal för att spåra terrorceller.

De nya riktlinjerna säger igenting om kommersiella personuppgifter från kreditkort, reseföretag och liknande.

Säkerhetstjänstemän betonar för New York Times att spanare trots allt kan få fram samma information med de gamla reglerna, fast det är krångligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.