Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA: Vi tar Nordkoreas besked på allvar

USA tar Nordkoreas besked om krigstillstånd på allvar även om det ingår i ett bekant mönster, säger presidenthögkvarteret i Washington i ett uttalande.

 

– Vi har sett rapporter om ett nytt och okonstruktivt uttalande från Nordkorea, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet i Vita huset.

– Vi tar dessa hot på allvar och förblir i nära kontakt med våra sydkoreanska allierade.

– Man bör också notera att Nordkorea har en lång historia av krigisk retorik och hot. Dagens uttalande följde detta bekanta mönster, säger Caitlin Hayden och framhåller att USA är helt kapabelt att skydda sig och sina asiatiska bundsförvanter.

Vägen mot fred för Nordkoreas del är klar — nämligen att upphöra med krigsretoriken, avbryta sitt kärnprogram och sätta sitt folk främst.

Hayden säger att USA fortsätter att vidta ytterligare åtgärder mot Nordkoreas hot, bland annat att förstärka med fler markbaserade jaktflygplan och tidig radarvarning.

– Vi samordnar oss med inte bara våra allierade utan också med Ryssland och Kina som har ett väsentligt intresse av att lösa situationen fredligt.

Jag tycker att man ska vara lite mer oroad, men jag tror inte att det kommer att bli fullskaligt krig, säger John Rydqvist som leder Asienprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Han ser uttalandet som en del i den retoriska upptrappning som pågår mellan Nord- och Sydkorea.

– Rent formellt är det troligen så att Nordkorea inte bara kan säga upp stilleståndsavtalet, utan kan egentligen bara bryta mot det genom någon form av attack. Så i juridisk bemärkelse gör det här uttalandet varken från eller till.

Samtidigt håller balansen på Koreahalvön i små steg på att förändras. 2015 ska Sydkorea ta över det militära befälet från USA – men enligt en plan som nyligen färdigställdes tillsammans med USA ska Sydkorea vid begränsade attacker ta över befälet redan nu. Samtidigt har Sydkorea förklarat att landet kommer att svara hårdare militärt på eventuella aktioner från Nordkorea.

– Varje litet steg av förändring av status quo leder till en osäkerhet. Det är en förändring av något som vi har kunnat hålla balanserat, utan att det har blivit krig, i 55–60 år. Osäkerhet skapar potential för missförstånd, som i sin tur kan rulla iväg och leda till en militär eskalation, säger John Rydqvist.

Efter Nordkoreas uttalande om krigstillstånd kräver Ryssland nu att alla inblandade handlar förnuftigt.

– Vi förväntar oss att alla parter visar maximalt med ansvar och återhållsamhet och att ingen går över den gräns där det inte längre finns någon återvändo, säger Grigorij Logvinov på det ryska utrikesdepartementet till Interfax.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.