Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA vill utvisa misstänkt naziförbrytare

USA vill åter utvisa 85-årige John Demjanjuk för nazistiska krigsbrott. Den före detta bilarbetaren anklagas för brutala övergrepp som vakt i nazistiska dödsläger.

Regeringen i Washington meddelade på fredagen att den bett en immigrationsdomare att fatta beslut om deportation från USA av Demjanjuk, som invandrat från Ukraina.

Det framgick inte vart han skulle föras.

Han förmodades tidigare vara den sadistiske lägervakt som kallades Ivan den förskräcklige. Men Israels högsta domstol har frikänt honom från denna anklagelse på grundval av dokument från Sovjetunionen.

Den formella anklagelsen mot honom nu är dels att han ljugit för att komma in i USA, dels att han trots allt begått brott som vakt i Nazitysklands fångläger i Polen.

Rättvisans kvarnar har malt fallet Demjanjuk i flera årtionden. Redan 1977 utpekades han som Ivan den förskräcklige från Treblinkalägret. Han berövades sitt amerikanska medborgarskap 1981 och utvisades till Israel. Där dömdes han först till döden. Men nya sovjetiska dokument undergrävde överlevandes vittnesmål och Israels högsta domstol friade honom 1993.

Han återvände till USA och återfick sitt medborgarskap.

Men misstankarna om att han medverkat i nazisternas mordapparat kvarstod. Ännu en gång ifrågasattes hans rätt till amerikanskt medborgarskap. I rättegången 2002 grundade staten sin yrkan på att han skulle berövas medborgarskapet på bevarade nazistdokument, bland annat ett id-kort utfärdat till "Iwan Demjanjuk" på SS:s utbildningsläger Trawniki.

Han själv hävdar att han under kriget bara tjänstgjorde i Sovjetarmén och sedan var krigsfånge hos tyskarna större delen av kriget.

I april 2004 bekräftade en amerikansk appellationsdomstol ett beslut i lägre rätt om att återkalla Demjanjuks amerikanska medborgarskap.

I fredags lämnade USA:s justitiedepartement och departementet för inre säkerhet in en begäran om deportation av Demjanjuk för att han deltagit i övergrepp som SS-vakt i lägren Sobibor, Majdanek och Flossenburg.

- John Demjanjuks inblandning i den beryktade process genom vilken tusentals oskyldiga män, kvinnor och barn gasades ihjäl i Sobibor berövar honom helt klart all laglig och moralisk rätt att bo i detta land, förklarade vice justitieminister Christopher Wray.

Omkring 250 000 polska judar dödades i Sobibor.

- Att låta honom stanna i USA skulle vara en första klassens förolämpning mot Förintelsens överlevande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.