Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Usama bin Ladin hotar med fler dåd

Foto: AP
Usama bin Ladin, terrornätverket al-Qaidas ledargestalt, säger på ett nytt ljudband att det var hans organisation som låg bakom försöket att spränga ett plan på väg till USA i julas.

På bandet, som återutsändes av tv-kanalen al-Jazira på söndagen, hotar rösten – som antas vara bin Ladins – också med fortsatta terrordåd mot amerikanska mål. Han hänvisar till det palestinska folkets fortsatta lidande som motivering.

Den amerikanske presidentrådgivaren David Axelrod, som snart kommenterade bandet i tv-kanalen CNN, sade att man inte hade kunnat säkerställa att det verkligen var ett budskap från Usama bin Ladin.

Inte heller har man bekräftelser på att det verkligen var al-Qaida som iscensatte attentatsförsöket i julas.

Flera expertbedömare som internationella nyhetsmedier talat med gör dock bedömningen att det verkligen är Usama bin Ladin som talar, bland dem Abdelbari Atwan på tidningen al-Quds al-Arabi, som träffade bin Ladin personligen 1996.

Sprängladdningen på juldagen bars av en nigeriansk man, som dock misslyckades med att fullfölja attentatet på ett trafikflygplan till Detroit.

Attentatsmannen Umar Farouk Abdulmutallab hade ett giltigt visum till USA och slank igenom kontrollsystemen trots att hans egen far hade tagit kontakt med myndigheter och uttryckt oro för sonens förehavanden.

Umar Farouk Abdulmutallab hade tillbringat viss tid i Jemen före agerandet ombord på det amerikanska planet. Från amerikanskt håll har man hävdat att han utbildats av al-Qaidas meningsfränder i Jemen.

Usama bin Ladin hyllar på bandet den unge nigerianen som en hjälte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.