Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Usama bin Ladin – ser han ut så här i dag?

Usama bin Ladin, så som FBI ser honom i dag.
Usama bin Ladin, så som FBI ser honom i dag. Foto: US State Department / AP
Åren går och ansiktsdragen förändras. Amerikanska federala polisen (FBI) har nu släppt digitalt behandlade bilder som visar hur man tror att terroristledaren Usama bin Ladin ser ut i dag.

Det är första gången sedan 11-septemberattackerna 2001 som FBI försökt sig på att datera upp sitt magra bildmaterial på al-Qaidaledaren, den person som alltjämt står högst upp på byråns lista över brottsmisstänkta.

Man har på en bild valt att plocka bort turbanen från bin Ladins huvud och försett honom med ett betydligt kortare skägg än på tidigare bilder. Ansiktsdragen har fördjupats en del och den i dag 52-årige tidigare saudiern är iklädd en skjorta av västerländskt snitt.

Bilden kan studeras på en hemsida administrerad av amerikanska utrikesdepartementet – US State Department’s Rewards for Justice website – tillsammans med liknande digitalt behandlade foton på 17 andra personer som FBI är angeläget om att kunna gripa.

USA betraktar Usama bin Ladin som personligen ansvarig för attackerna tisdagen den 11 september 2001, då terroraktioner styrda med kapade passagerarplan ledde till att World Trade Center i New York raserades helt och delar av amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington skadades svårt. Sammanlagt dödades 2.986 personer.

Det har länge antagits att bin Ladin hållit sig gömd i otillgängliga områden i Pakistan, närmast laglösa trakter där FBI även anser det troligt att det som återstår av al-Qaida har sitt högkvarter. Besvikelsen över att terroristledaren lyckats hålla sig undan ända sedan han försvann från sitt tidigare högkvarter i Tora Bora-bergen i Afghanistan i december 2001 är fortsatt stor i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.