Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Usama sköts efter att han tillfångatagits”

Usama bin Ladin togs till fånga och sköts sedan framför ögonen på sin familj. Det uppger bin Ladins tolvåriga dotter för pakistanska utredare, rapporterar den arabiska nyhetskanalen al-Arabiya. Skilda uppgifter förekommer om antalet dödade i attacken.

Dottern fanns, tillsammans med omkring 20 andra personer, i det komplex i Abbottabad i nordvästra Pakistan som stormades av amerikanska elitsoldater natten till måndagen.

Insatsen pågick i 38 minuter. Under tiden hördes skottlossningar och explosioner från komplexet. Talesmän för den amerikanska regeringen har sagt att det bröt ut en eldstrid. Förutom Usama bin Ladin ska ytterligare fyra personer ha dödats.

De uppgifterna stämmer inte med vad Reuters meddelade senare på onsdagen. Nyhetsbyrån säger sig ha köpt bilder från en anonym person inom den pakistanska säkerhetsapparaten, som visar fler döda från bin Ladins hus – bilderna visar tre män i vit klädsel, i pölar av blod. Ingen av dem är bin Ladin och enligt Reuters angav tidigare uppgifter att de dödade var terrorledaren, en kvinna samt bin Ladins son.

Reuters anser sig vara säkra på att bilderna kommer från huset, bland annat på grund av att tid och datum i filerna stämmer, liksom ljusförhållanden och detaljer i bilderna — en av dem visar den störtade amerikanska helikoptern.

Bilderna är tagna en timme efter anfallet. Ingen av männen verkar ha varit beväpnad, men bilderna är tagna från så nära avstånd att det inte går att se de döda personernas händer.

Omständigheterna kring terrorledarens död är således oklara och uppgifterna motstridiga: Först uppgav militärkällor att Usama bin Ladin deltog i striderna och sköt mot de amerikanska kommandosoldaterna. Sedan kom uppgifter om att han var obeväpnad men gjorde motstånd när han sköts. Hur detta motstånd yttrat sig har inte framkommit ännu.

Den tolvåriga dotterns uppgifter skulle kunna tolkas som att Usama bin Ladin avrättades. Hennes version går stick i stäv med den som Barack Obamas antiterroristrådgivare John Brennan lämnat. Han säger att Usama bin Ladin skulle ha tagits levande om det funnits en möjlighet.

 

Diskutera Usama bin Ladins död här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.