Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usas-ambassador-fler-attacker-planeras-i-sri-lanka/

Världen

USA:s ambassadör: Fler attacker planeras i Sri Lanka

Polis pausar vid Saint Anthony kyrkan i Colombo i samband med påskhelgens dåd. Foto: Anders Hansson

USA:s ambassadör i Sri Lanka tror att det planeras fler attacker i landet. FBI bistår just nu lankesisk säkerhetstjänst i utredningen av påskdåden.

– Jag tror inte att den här historien är över än, säger ambassadören Alaina Teplitz till Reuters.

Rätta artikel

USA tror att flera personer med koppling till de islamistiska grupperingar som uppges ligga bakom påskdåden fortfarande är på fri fot.

– Vi har stor anledning att tro att gruppen fortfarande är aktiv, säger ambassadören Alaina Teplits i en intervju med Reuters på tisdagen.

Läs mer: Varning för ny våg av attacker i Sri Lanka

Hon säger också att hon tror att det pågår en ”aktiv planering” för att utföra nya attentat.

Ett FBI-team bistår Sri Lanka i utredningen av attackerna. USA:s ambassadör vill inte ge närmare detaljer kring det.

– Det har gjorts stora framsteg för att gripa de som ligger bakom attackerna. Men jag tror inte att den här historien är över än, säger Alaina Teplits.

Myndigheterna misstänker att två lokala islamistiska organisationer utförde de samordnade sprängningarna, med hjälp utifrån från ett internationellt nätverk.

Sri Lanka har höjt säkerheten och gripit tiotals misstänkta i olika räder sedan terrordådet på påskdagen då 253 människor dog. Under måndagen infördes ett förbud mot all slags ansiktsmaskering som kan dölja en persons identitet. 

Samtidigt hävdes förbudet kring sociala medier som Facebook, WhatsApp och Viber på tisdagen. Landets kardinal uppgav också att högmässorna nästa söndag kommer att kunna genomföras, rapporterar AFP. Tidigare har kyrkor varit stängda på grund av risken för nya attentat.

Terrorgruppen IS har tagit på sig attackerna. Under måndagen framträdde IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdadi i en video för första gången sedan juli 2014. I videon hyllar al-Bagdadi självmordsattackerna i Sri Lanka och lovar att IS ska hämnas de senaste förlusterna i Syrien. Al-Baghdadi kallar dåden i Sri Lanka för en ”hämnd för sina bröder i Baghouz”.