Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA:s energiminister lurad av ryska busringare

Rick Perry.
Rick Perry. Foto: AP

Rick Perry, amerikansk energiminister under Donald Trump, trodde att han diskuterade Nord Stream 2 och kolexport med Ukrainas premiärminister och president. Men i själva verket pratade han med två ryska busringare, som lagt ut en inspelning av samtalet på nätet.

Man kan tänka sig att Perry misstänkte något när Ukrainas president Petro Poroshenko berättade att han uppfunnit ett nytt biodrivmedel gjort av hembryggd alkohol och grisgödsel. Men energiministern höll god min och svarade via en översättare att uppfinningen lät intressant, rapporterar The Guardian.

Perry diskuterade en rad olika ämnen, bland annat sanktionerna mot Ryssland, Parisavtalet, och kolexport till Ukraina. Han poängterade också att Trumpadministrationen är motståndare till Nord Stream 2, den omdiskuterade gasledningen som nu byggs i Östersjön.

– De här personerna är kända för att skämta med högt uppsatta ämbetsmän och kändisar, särskilt de som stöder en agenda som inte ligger i linje med deras regerings. I det här fallet var det energisäkerheten i Ukraina, säger energidepartementets talesperson Shaylyn Hynes.

 

Läs mer: Det här är Nord Stream 2

Trump sa i juni att han planerar att erbjuda Ukraina att köpa mer kol från USA. Försörjningen av kol i landet har försvårats då många gruvor tagits över av separatister i östra Ukraina. 

– Koldiskussionerna ligger just nu hos handelsminister Wilbur Ross, men jag tror att det kommer att gå framåt, sa Perry i samtalet.

Läs mer: Fabrikens svarta rök håller hoppet vid liv.

Busringarna Vladimir Krasnov och Alexei Stolyarov är kända i Ryssland och har tidigare bland annat ringt Elton John och lurat honom att han pratade med Vladimir Putin. 

Rick Perry har varit USA:s energiminister sedan i mars. 2012 och 2016 kandiderade han för att bli republikanernas presidentkandidat, men förlorade mot Mitt Romney respektive Donald Trump. Innan han blev minister var han guvernör i Texas, och har där bland annat satt amerikanskt rekord i verkställda dödsdomar (234 stycken).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.