Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usas-folkrakning-fragan-om-medborgarskap-annu-inte-avgjord/

Världen

USA:s folkräkning: Frågan om medborgarskap ännu inte avgjord

Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Nu ändrar sig det amerikanska justitiedepartementet. Från att ha sagt nej till att få USA:s befolkning att svara på en fråga om medborgarskap svängde departementet på onsdagen.

Planerna inför nästa års folkräkning i USA om att, som Trumpadministrationen kräver, lägga in en fråga om medborgarskap, såg på tisdagen inte ut att bli av. Justitiedepartementet meddelade då att medborgarskapsfrågan stryks.

Men 24 timmar senare svängde departementet 180 grader och säger nu att man kommer att försöka hitta ett sätt att få in frågan i alla fall, skriver New York Times. Detta efter påtryckningar från president Donald Trump.

Frågeställningen har tidigare blockerats av ett utslag i USA:s högsta domstol.

Kritiker menar att många grupper, som latinamerikaner, kan komma att utelämna sin bakgrund av rädsla för att ge dem till myndigheterna. Kanske till och med avstå från att svara på folkräkningen. 

Detta i sin tur skulle ge ett lägre resultat och därmed minska gruppens verkliga antal och på så sätt framstå som en mindre grupp.