Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usas-forre-sakerhetsradgivare-darfor-ville-trump-kopa-gronland/

Världen

USA:s förre säkerhetsrådgivare: Därför ville Trump köpa Grönland

President Trump med sin förre säkerhetsrådgivare John Bolton.
President Trump med sin förre säkerhetsrådgivare John Bolton. Foto: Evan Vucci/AP

USA:s president Donald Trump blev kallad för galen när han försökte köpa Grönland. Men enligt hans förre säkerhetsrådgivare John Bolton bottnade förslaget i en seriös säkerhetsstrategi.

– Oron här handlar om vad Kina försöker göra för att bli en makt i Arktis, säger han till The Times.

Förra sommaren reagerade danska politiker med bestörtning när det blev känt att Trump ville köpa det autonoma territoriet Grönland av Danmark. 

Presidenten själv kallade det för i grund och botten ”en stor fastighetsaffär”.

Statsminister Mette Frederiksen menade att förslaget var absurt. Den danska tidningen Politiken publicerade en satirisk artikel där Grönlands premiärminister Kim Kielsen ”rapporterades” ha lagt ett bud på USA. 

– Om det stämmer att han umgås med sådana tankar så är det det slutgiltiga beviset på att han har blivit galen, sade Søren Espersen, Grönlandsordförande för populistiska Dansk folkeparti, till Politiken.

Trump svarade genom en tweet med en bild på sin skyskrapa Trump Tower placerad i ett arktiskt samhälle tillsammans med orden ”Jag lovar att inte göra det här mot Grönland”.

Förslaget ledde till spända relationer mellan de båda länderna – efter att presidenten fått nobben ställde han in ett planerat statsbesök i Danmark.

Grönlands största stad Nuuk.
Grönlands största stad Nuuk. Foto: Keith Virgo/AP

Nu avslöjar Trumps förre säkerhetsrådgivare John Bolton, som nyligen gav ut en bok om sin tid i Vita huset, spelet bakom kulisserna. 

I en intervju med brittiska The Times hävdar Bolton att förslaget inte var så galet som det framstod, i stället handlade det om en seriös amerikansk säkerhetsstrategi. Han menar att det bottnar i Kinas strävan efter inflytande i området. 

– Oron här handlar om vad Kina försöker göra för att bli en makt i Arktis. Det är en gigantisk fråga, säger han till tidningen.

Enligt förre säkerhetsrådgivaren ägnar sig Kina åt så kallad ”dollardiplomati”.

– Det är något som var del av Kinas försök att hävda sig runt om i hela världen, vad vi kallar för dollardiplomati, för att belasta små länder med jättelika skulder, vilka Kina sedan kan kontrollera. De gör det runt om i hela södra Stilla havet och även i strategiskt kritiska platser som Grönland. 

John Bolton var nationell säkerhetsrådgivare i 17 månader innan han avgick i september förra året, efter att ha rykt ihop med Trump om Iran, Nordkorea, Afghanistan och Ukraina. 

Enligt presidenten fick han sparken.

Läs mer: 

Varför vill Trump så gärna ha Grönland?

Ingmar Nevéus: Trump menade faktiskt allvar med att köpa Grönland

”Trump vill köpa Grönland av Danmark”

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Grönland
USA
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt