Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA:s hälsominister lämnar tjänst efter kritik

Tom Price.
Tom Price. Foto: Chip Somodevilla/AFP

USA:s hälso- och socialminister Tom Price lämnar sin tjänst i Donald Trumps regering efter att ha fått skarp kritik för att ha gjort dyra resor med privatjet.

USA:s hälso- och socialminister Tom Price lämnade under fredagen sin avskedsansökan till president Donald Trump – som godkände denna. Det rapporterar CNBC

Den senaste tiden har Price fått kritik för att ha gjort dyra resor med privatjet på skattebetalarnas bekostnad. Enligt tv-bolaget har dessa kostat mer än en miljon dollar. Kritiken mot att han har valt att åka med privatjet vid över ett 20-tal tillfällen i stället för att ha valt reguljärflyg har varit stark. 

Under torsdagen, bara en dag innan han nu valde att lämna in sin avskedsansökan, erbjöd sig Tom Price att betala igen kostnaden för de kritiserade resorna. Han menade dock att han bara skulle betala för ”sitt säte” på resorna. Därför ville han bara betala 51.000 dollar av resorna som då uppskattades ha kostat minst 400.000 dollar, enligt CNBC på torsdagen

– I dag kommer jag att skriva ut en personlig check till det amerikanska finansdepartementet för utgifterna för mina resor med privatplan, sa han på torsdagen. 

Han lovade vid tillfället också att han inte skulle resa på detta sätt i fortsättningen. 

– Skattebetalarna kommer inte att behöva betala ett öre för mitt säte på de där planen, sa han också. 

Senare rapporterade en talesperson från departementet att Tom Price hade skrivit ut en check på 51.887 dollar. 

Efter händelsen kom flera rapporter om att Donald Trump övervägde att sparka hälso- och socialministern efter händelsen. Och på en direkt fråga från en reporter om hur han tänkte agera svarade han: 

– Vi får se. Jag tittar noga på detta. Jag är inte nöjd med honom. 

De dyra privatjetresorna har dock inte varit olagliga, enligt Price och hans medarbetare, rapporterar CNN. Resorna han gjorde hade, enligt deras uppgifter, registrerats genom korrekta kanaler på hälso- och socialdepartementet. Men trots detta ska Donald Trump ha blivit upprörd över händelsen, som i många medier i USA beskrivs som en ”skandal”, för att den blev en ”onödig distraktion” från de andra sakerna han försöker genomföra. 

The New York Times beskriver hur Donald Trump övervägde att ge ministern sparken efter händelsen, och betonar samtidigt att Price under flera månader har varit i ett svårt läge efter att han inte lyckats riva upp Obamas sjukvårdsförsäkring – vilket har varit ett av president Donald Trumps mål sedan tidigt under hans presidentperiod.

Enligt tidningen kommer Don J Wright troligen ta över posten som hälso- och socialminister efter avgående Tom Price. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.