Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 03:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usas-hogsta-domstol-stoppar-louisianas-abortlag/

Världen

USA:s högsta domstol stoppar Louisianas abortlag

John Roberts, chefsdomare i USA:s Högsta domstol.
John Roberts, chefsdomare i USA:s Högsta domstol. Foto: Mandel Ngan/AFP

USA:s högsta domstol har slagit fast att en lag, som kraftigt skulle begränsa möjligheten att göra abort i Louisiana, går emot konstitutionen. Domen föll med fem röster mot fyra, och innebär att den konservative chefsdomaren John Roberts för tredje gången på kort tid röstat åt mer liberalt håll.

Lagen som delstaten Louisiana stiftat krävde att läkare som genomför aborter får ett särskilt tillstånd från ett sjukhus, som inte får ligga längre bort än fem kilometer från abortkliniken. 

Två läkare i delstaten anmälde lagen för att få den upphävd, och menade att den skulle innebära att två av de tre abortkliniker som finns i delstaten skulle tvingas stänga. En klinik skulle vara långt ifrån tillräckligt för att ge fullgod vård till de omkring 10.000 kvinnor som genomgår abort i Louisiana varje år, menade läkarna. 

Högsta domstolens utlåtande fastställdes av domare Stephen Breyer, som skrev att en majoritet ”följaktligen anser att Louisianas lag går emot konstitutionen”. Han lade också till att det är bevisat att abortmotstånd spelar stor roll i vissa sjukhus beslut att inte ge läkarna tillståndet som krävs.

Fem av högsta domstolens nio domare röstade för beslutet. Det är de facto en majoritet av konservativa domare i högsta domstolen, med fem mot fyra, efter att Donald Trump fått utnämna två nya under sin tid vid makten. 

Trots det har den senaste tiden liberala krafter vunnit flera mer eller mindre oväntade segrar. Detta sedan den konservative chefsdomaren John Roberts röstat för mer liberala utgångar.

Den 15 juni slog högsta domstolen fast att sexuell läggning och könsidentitet ska skyddas av landets diskrimineringslagar. Domen föll med sex röster mot tre. Domare Neil Gorsuch, som var den första som Donald Trump nominerade till högsta domstolen, och John Roberts röstade för beslutet tillsammans med de domare som anses vara mer liberala.

Högsta domstolen menar att diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet bör anses falla in under diskriminering baserat på kön, som förbjuds i den federala civilrättslagen.

”En arbetsgivare som sparkar en individ för att denne är homosexuell eller transperson sparkar individen för egenskaper eller handlingar som inte skulle ha ifrågasatts hos personer av ett annat kön. Kön spelar en stor och odiskutabel roll i beslutet”, skrev Neil Gorsuch, enligt CNN

Den 18 juni stoppade högsta domstolen Donald Trumps försök att avsluta DACA, det program som infördes av president Barack Obama, och som skyddar de så kallade ”drömmarna” från deportation. ”Drömmarna” är de som kommit till USA som barn, med föräldrar som då saknade korrekt dokumentation. 

Högsta domstolen ansåg då att Trumpadministrationen inte hade kunnat ge en tillfredställande anledning som rättfärdigar avslutandet av DACA. 

”Vi beslutar inte om huruvida DACA, eller avslutandet av detta, är riktigt. Vi tar bara ställning till huruvida man har uppfyllt procedurkravet om att ge en motiverad förklaring till sin handling”, skrev John Roberts i beslutet, enligt CNN

Många menar att det faktum att högsta domstolen fattar beslut som går emot majoritetens politiska övertygelse är ett bevis på att rättsstaten står fast. De senaste domarna ses också som ett svek, av de som hoppats att den konservativa majoriteten skulle innebära en möjlighet att driva igenom prejudikat som säkerställer konservativa värden. 

President Donald Trump kritiserade högsta domstolen hårt efter de båda besluten och kallade domarna politiska.

”Dessa fruktansvärda och politiskt laddade besluten som kommer från högsta domstolen är som gevärskott i ansiktet på människor som är stolta att kalla sig Republikaner och konservativa”, skrev presidenten på Twitter den 18 juni. 

”Får ni uppfattningen om att högsta domstolen inte gillar mig?” frågade Donald Trump också sin följare. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1273633632742191106

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt