Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA:s kongress i hätsk konflikt över spion-pm

Other: D. Myles Cullen/Polaris/IBL

Kongressens republikaner har röstat för att offentliggöra ett pm som insinuerar att FBI är systematiskt anti-Trump. Justitiedepartementet kallar offentliggörandet ”utomordentligt vårdslöst”, men Demokraterna har stoppats från att redovisa ett dokument som ger en nyanserande bild. 

Det senaste dygnet har hashtaggen #releasethememo exploderat på Twitter i USA. Miljoner republikanska sympatisörer efterlyser det pm som många hoppas ska avslöja hela Rysslandsutredningen som en liberal konspiration. Pm:et i fråga är sammanställt av ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, republikanen Devin Nunes som tjänstgjorde i Trumps stab inför presidentinstallationen.

Dokumentet uppges vara fyra sidor långt och baserat på ett uppskattningsvis 50-sidigt material från FBI och justitiedepartementet. Det handlar i första hand om hur den federala polismyndigheten skaffade sig rätten att övervaka Trumps utrikespolitiska rådgivare Carter Page tre veckor före valet 2016.

Materialet är hemligstämplat, men efter kongressens omröstning i måndags kan det nu offentliggöras och presidenten har tills vidare sagt att han inte tänker utnyttja sin rätt att stoppa det. Detta trots att experter från alla tänkbara håll, inklusive Trumps eget justitiedepartement, av säkerhetsskäl avråder från att publicera uppgifterna – ”republiken framför partiet” är ett motto som åberopats många gånger i hopp om att få republikaner på andra tankar.

Läs mer: Trump pressade Rysslandsutredningens chef

Biträdande justitieminister Stephen Boyd har skrivit till kongressen att ”det vore utomordentligt vårdslöst” att släppa pm:et och Trump-utsedda FBI-chefen Christopher Wray har varnat Vita huset från att göra det. Bortsett från den generella invändningen att offentliggöra sekretessbelagt material handlar motståndet om att dokumentets material lär vara omsorgsfullt utvalt för att ge en så misskrediterande bild som möjligt.

Republikanen Devin Nunes, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, i fokus för de senaste dagarnas turer i Rysslandsutredningen kring president Donald Trump.
Republikanen Devin Nunes, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, i fokus för de senaste dagarnas turer i Rysslandsutredningen kring president Donald Trump. Foto: Mark Wilson/AFP

För att nyansera bilden har Demokraterna sammanfattat materialet i ett eget pm, men det har röstats ner av kongressens majoritetsparti. Därmed ser man ett hot om att Nunes pm släpps utan att man får möjlighet att presentera andra uppgifter med mindre än att löpa risk för att göra sig skyldig till brott mot rikets säkerhet.

Läs mer: Mueller vill förhöra Trump ”inom närmaste veckorna”

I den heta debatten har åsikter blandats med fakta till en svåröverskådlig röra, bland annat det faktum att FBI har intresserat sig för Carter Page sedan så tidigt som 2013 då han förhördes om sina kontakter med en rysk spionring i New York. Konspirationsteorin lyder nu att FBI:s intresse väcktes av en Demokraterna-beställd rapport om Donald Trumps affärskontakter med Ryssland från 2016.

Läs mer: Utredare bekräftar delar av Rysslandsrapport

Från demokratiskt håll frodas också teorier om att Nunes pm är ett beställningsverk från Vita huset för att misskreditera vice justitieminister Rod Rosenstein som övervakar FBI:s Rysslandsutredning och var den som godkände övervakningen av Carter Page. Rosenstein är den ende som kan sparka den särskilda Rysslandsutredaren Robert Mueller och han har sagt att det inte finns några skäl därtill.

Utskottsordförande Nunes har redan tidigare anklagats för att springa Vita husets ärenden – av såväl Demokraterna som en del republikaner – och därmed satt maktdelningsprincipen ur spel. Det gäller framför allt den gången i mars då han till Trumps stora glädje informerade Vita huset om att USA:s underrättelsetjänster avlyssnat flera amerikanska medborgare, information som han under synnerligen ovanliga omständigheter natten innan hade fått av just Vita huset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.