Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usas-medlare-i-israel-palestinakonflikten-avgar/

Världen

USA:s medlare i Israel-Palestinakonflikten avgår

Jason Greenblatt Foto: Jaafar Ashtiyeh/AFP

JERUSALEM. USA:s Mellanösternmedlare Jason Greenblatt har avgått, utan att ha levererat den ”århundradets uppgörelse” mellan israeler och palestinier som Donald Trump utlovat. Greenblatts fredsplan har i drygt två år varit föremål för rykten och spekulationer, men det förblir oklart om den alls existerar.

En hel del ögonbryn höjdes då Trumpföretagens juridiske expert Greenblatt fick ansvaret för USA:s Israel-Palestinapolitik. 

På torsdagen, då han avgick av ännu okända skäl, begrät ingen i regionen hans sorti. Premiärminister Benjamin Netanyahu, som betraktat Greenblatts verksamhet med lätt irritation, tackade honom för hans ”insatser för freden”. 

En talesman för den palestinske utrikesministern Riyad al-Maliki säger till DN att denne ”inte var någon äkta medlare och att hans plan varken skulle bringat palestinierna oberoende, frihet eller rättvisa.”

Greenblatt, som arbetat direkt under Trumps svärson Jared Kushner, inledde med opartiska uttalanden om konflikten. Efter mothugg både från den egna kretsen och från regeringen i Jerusalem lade han om stil och yttrade sig alltmer ovänligt om det palestinska självstyret, som under hans tid som medlare miste nästan allt ekonomiskt stöd från USA. 

Greenblatt och Trump intalade sig att det indragna biståndet skulle tvinga palestinierna att samarbeta, men resultatet blev det motsatta. I somras, i Bahrein, avtäcktes planens ekonomiska del, som föga överraskande gick ut på att de arabiska oljeemiraten skall ösa miljarder över palestinierna och Jordanien. Palestinierna uteblev från jippot.

Saudiarabien, de andra emiraten, Egypten och Jordanien har tvingats att låtsas delta i Greenblatts projekt. De har alla, i olika grad, förbindelser med Israel, men dess ledare har gjort Vita huset besviket: Ingen arabstat har dragit tillbaka kravet på en palestinsk stat.

Enligt rykten i Jerusalem lovade president Trump Netanyahu för länge sedan att fredsplanen inte innehåller något om en tvåstatslösning. Andra rykten säger att planen föreslår en delning av Västbanken mellan Israel och Jordanien – något den jordanske kungen aldrig skulle kunna godta.

Varken Trump eller de personer han anförtrott sin Mellanösternpolitik åt har haft någon erfarenhet i regionen eller dess stridsfrågor. 

Av allt att döma kommer Greenblatt att ersättas med någon ur Trumps inre krets. USA har lovat lansera sin fredsplan flera gånger, men varje gång skjutit upp tilldragelsen – uppenbarligen därför att planen inte skulle överleva de negativa reaktionerna i och utanför regionen.

Läs mer: USA-kongressledamot vill inte längre åka till Israel