Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA:s nya bombplan en svart bumerang

Illustration: U.S. Air Force graphic

USA:s nya bombplan ser ut som en futuristisk bumerang och kommer att heta B-21. Det avslöjade det amerikanska flygvapnet på fredagen.

Långdistansbombaren B-21 är en fortsättning på stealthbombaren B-2 med sin tunna flygplanskropp och bakåtsvepta vingar. Osynligt för radar och kolsvart.

Siffran 21 står för att detta är det första bombflygplanet som det amerikanska flygvapnet låter konstruera under det 21:a århundradet.

Något namn har bombplanet ännu inte. Flygvapnets förhoppning är att det ska döpas av dem som ska flyga och arbeta med planet:

– Det här flygplanet representerar framtiden för våra flygvapenanställda och deras röster är en viktig del i det här projektet. Den som kommer med det bästa förslaget kommer att stå vid min sida då det avslöjas senare i höst, sa flygvapenchefen Deborah Lee James vid en presskonferens i Orlando på fredagen.

Enligt flygvapenchefen kommer B-21-bombaren att kunna lyfta från USA för att nå mål var som helst i världen, skriver flygvapnet på sin webbplats.

Det amerikanska flygvapnet har i dag flera strategiska bombplan. B-1 ”Lancer” har flugit sedan 1986 och B-52 ”Stratofortress” sedan 1955, nu i en betydligt uppgraderad version.

B-2-bombaren, som fick namnet ”Spirit”, blev ett av de dyraste flygplan som hittills byggts med en produktionskostnad på nästan 20 miljarder kronor styck. Det flög första gången 1989 och i dag finns tjugo i aktiv tjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.