Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA:s regering drar tillbaka kravet på Apple

Det amerikanska justitiedepartementet drar tillbaka kravet på mobiltelefontillverkaren Apple om att hjälpa till med att låsa upp en av San Bernardino-terroristernas telefon. Detta sedan FBI lyckats ta sig in i telefonen på egen hand.

Uppgifterna om att justitiedepartementet drar tillbaka kravet på Apple kom via nyhetsbyrån Reuters sent på måndagskvällen svensk tid.

Reuters hänvisar till ett domstolsdokument som också säger att FBI lyckats ta sig igenom krypteringen till telefonen och på så vis kan komma åt uppgifterna utan hjälp av Apple.

Apple har hela tiden motsatt sig kravet om att skriva en ny kod som skulle göra det möjligt att ta sig in i telefonen.

Det var den 2 december förra året som makarna Syed Farook och Tashfeen Malik, radikaliserade islamister, sköt 14 människor till döds och skadade 22 andra som samlats till en företagsfest i San Bernardino i Kalifornien i USA. De båda dödades sedan av poliser under en biljakt.

FBI tror att det kan finnas uppgifter i telefonen, som är av typen Iphone 5C, som visar vilka kontakter som kan ha påverkat de två makarna till att genomföra dådet.

Striden mellan FBI och Apple har kommit att handla om hur andra mobilanvändares privatliv ska skyddas. När en domstol i Kalifornien gav FBI rätt att tvinga Apple till att låsa upp telefonen ställde sig Förenta Nationerna på Apples sida. Liksom en lång rad it-företag.

En högt uppsatt tjänsteman inom det amerikanska justitiedepartemenet säger till nyhetsbyrån Reuters att det är för tidigt att säga om den teknik som använts för att låsa upp den aktuella Iphonemobilen också kommer att kunna användas när det gäller andra märken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.