Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usas-utrikesminister-en-militar-atgard-ar-mojlig/

Världen

USA:s utrikesminister: ”En militär åtgärd är möjlig”

Madurotrogna protesterar mot USA:s president Donald Trump under en demonstration 1 maj. Foto: Juan Barreto/AFP

Besvikelsen över att det inte gick att störta Nicolás Maduro har fått USA att agera. Landets utrikesminister Mike Pompeo säger till tv-kanalen Fox att USA kan komma att överväga en invasion av landet.

Rätta artikel

– En militär åtgärd är möjlig. Om det är vad som krävs är det vad USA ska göra, säger Mike Pompeo. 

Ända sedan Venezuelas talman i kongressen, Juan Guaidó, utropade sig till interimpresident i januari har USA stöttat oppositionen i att finna en väg ur krisen. Det har diskuterats om USA skulle ingripa militärt, men den åtgärden har tidigare uteslutits. För första gången säger nu USA:s utrikesminister att landet kan tänka sig att med militära medel hjälpa till att störta diktatorn Nicolás Maduro. 

Samtidigt betonar utrikesministern att USA:s mål är att finna en fredlig övergång av makten i Venezuela.

Uttalandet överraskar högt uppsatta militärer i Pentagon som nyhetsbyrån Reuters pratat med. Militärerna säger att de inte fått några order på att förbereda sig för en invasion eller på att förflytta trupper. 

På frågan om USA bör hjälpa till att störta Maduro svarar ett högt uppsatt marinbefäl att konflikten ”först och främst bör lösas genom en demokratisk övergång«.

Att USA skärper tonen mot president Maduro kan ha att göra med att landets ledning retat upp sig på Rysslands inblandning i konflikten. I flera månader har USA samarbetet med oppositionen för att få nyckelpersoner i regimen att överge sitt stöd för Maduro. 

Enligt USA:s utrikesminister var både försvarsministern Vladimir Padrino, nationalgardets chef Iván Hernández och Högsta domstolens ordförande Maikel Moreno villiga att överge Maduro, men att de i sista stund ändrade sig på grund av att Ryssland bad Maduro att sitta kvar. 

Situationen är så pass allvarlig att Pentagons chef just har ställt in en resa till Europa för att han ”mer effektivt ska kunna samordna” regeringen när det gäller situationen i Venezuela.

Hotet om militärintervention kan också ses som ett sätt för USA att ge styrka åt oppositionen som under onsdagen kallat till vad den kallar ”den största marschen i Venezuelas historia”. 

På flera håll i huvudstaden Caracas samlades på onsdagen tusentals människor för att återigen försöka övertala säkerhetsstyrkorna att byta sida. Under tisdagen hoppade 75 militärer av, varav en var en överstelöjtnant som styr säkerheten kring kongressen i Caracas. 25 av de avhoppade militärerna tog sig senare till Brasiliens ambassad för att söka asyl.

Det som också räknas som ett hårt slag mot Maduroregimen är att chefen för landets underrättelsestjänst bytt sida. Han och flera agenter inom underrättelsestjänsten hade regimens uppgift att bevaka den fängslade, före detta oppositionsledaren Leopoldo López, som sitter i husarrest.

I stället för att bevaka honom fritog agenterna honom och hjälpte honom att fly till Chiles ambassad, därifrån han senare begav sig till Spaniens ambassad.

De demonstranter som samlades i Caracas i onsdags morse blev attackerade av regimtrogna trupper som sköt tårgas mot dem. De flesta mililtärer är fortfarande trogna regimen och följer order från sina generaler. 

I landets viktigaste militära högkvarter, Tiuna i utkanten av Caracas, har ännu ingen militär bytt sida. Det tyder på att Nicolás Maduro fortfarande sitter säkert.

Läs mer: Nya sammandrabbningar i Caracas

Läs mer: Henrik Brandão Jönsson: Ryska intressen ser till att Maduro inte ger upp