Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Utbrott stänger isländskt luftrum

Foto: Scanpix
Keflaviks flygplats och delar av det isländska luftrummet stängs på grund av ett vulkanutbrott, meddelar myndigheterna. Isländska vulkanen Grimsvötn, som ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajökull, har fått ett utbrott. Svenskt luftrum påverkas inte.

Islands internationella flygplats Keflavik stängde klockan 10.30 svensk tid, och isländska myndigheter övervägde även att stänga andra flygplatser, bland annat den i Reykjavik, enligt Reuters.

Omkring 500 resande fick ge upp försöken att flyga från Köpenhamn till Island på söndagen till följd av askmolnshotet, rapporterade Ritzau och citerade webbplatsen check-in.dk.

Beslutet om stängningen av luftrum baseras på brittiska askspridningsprognoser som görs var sjätte timme.

"Prognosen för de kommande sex timmarna visar att askan kommer att spridas över Island under dagen, vilket kommer att leda till ytterligare stängningar av flygplatser allt eftersom dagen går", meddelar flygfartsmyndigheten Isavia.

– Det är fortfarande ingen påverkan på svenska flyg, förutom flyg till Reykjavik, säger Susanne Rundström, pressjour på statliga flygplatsbolaget Swedavia.

Hittills är en flygning inställd. Det är ett plan från Iceland air som skulle ha kommit från Reykjavik och landat på Arlanda flygplats klockan 21.20 på söndagen för att sedan gå tillbaka till Reykjavik klockan 22.20.

Susanne Rundström säger att man är beredd på att vulkanutbrottet kan få konsekvenser för flygtrafiken.

– Vi följer utvecklingen kontinuerligt, men än så länge är det ingen som helst påverkan på svenska flygplatser. Vi håller kontakt med Luftfartsverket som har ansvaret för luftrummet, säger hon.

– Vi håller även kontakt med Keflavik på Island. Flygbranschen är på tå och har tät kontakt.

På Köpenhamn/Kastrups flygplats väntades två av Iceland Express passagerarflygplan från Reykjavik landa på söndagseftermiddagen, dock försenade med 30—40 minuter.

En avgång till Reykjavik klockan 14 har ställts in och en annan klockan 14.40 har skjutits upp, preliminärt till klockan 23.

 

Askmolnet som nått en höjd på två mil upp i luften ses från huvudstaden Reykjavik.

Enligt isländska tidningen Visirs nätupplaga ska munskydd och skyddsglasögon delas ut till de närboende runt vulkanen.

I fjol lamslogs flygtrafiken över Europa på grund av askmolnet vid utbrottet i Eyjafjallajökull.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.